Ekstremni sport kitesurfing osvaja sve veći broj ljubitelja pozitivnog doživljaja povezivanja s prirodom.

No, što je to kitesurfing? Kao i windsurfing, to je sport na dasci, no u ovom slučaju kajter, odnosno vozač, koristi kajt. Kajt, zmaj, glavni je pokretač prave akcije. Njegova veličina, koja kreće od 5 do 20 m2, omogućuje prikupljanje snage vjetra te putem sustava konopa od 20 do 25 m spaja na kajtera. Uz pomoć kontrola, kajter regulira smjer kajta prema lijevoj ili desnoj strani. Prilikom natjecanja, među skupinom natjecatelja preskaču se cilindarske bove na relativno malom prostoru.

Martin Dolenc otkrio je surfing vrlo rano uz pomoć oca Ivice koji ga je pratio kao trener prilikom njegovog sportskog razvoja. Mladi Dolenc postigao je zavidnu sportsku karijeru, ali ostao skroman i pristupačan te smo s lakoćom napravili kratki intervju pri čemu nam je otkrio svoj omiljeno mjesto za kitesurfing.

PRIČA O KITESURFINGU

– Počeo sam s kitesurfingom kad sam imao 8 godina, tijekom zime u Egiptu, i to ljeto, 2009, sam prokajtao. Nastavio sam se time baviti zbog tog posebnog osjećaja koji kajt pruža. Najveća potpora i inspiracija mi je moj otac. Osim što sam postao dvostruki svjetski doprvak i trostruki juniorski prvak, sigurno mi je najdraža pobjeda na Europskom seniorskom kite prvenstvu. Moje omiljeno mjesto za kitesurfing je uvala između Kamenjaka i Marlere, odnosno Premantura, jer je to jedno od rijetkih mjesta na Jadranu gdje se može kajtati po valu. I u jesen i u proljeće uvijek ima puno vjetra. Kad se ne bih bavio kitesurfingom, ne znam što bi radio. Vjerojatno bi studirao nešto, izlazio subotom na Giardine i vozio se autom oko Pule kao što rade i svi moji vršnjaci.
SHARE