Ako činite nešto dobro u životu, uvijek će postojati netko tko želi to uništiti na drugim nevidljiv, a vama na očit, način. Ako svima počnete pričati što takva osoba radi, smatrat će vas ljubomornom i nesigurnom osobom. No, ako koristite silu svog protiv njega samoga, postoji velika mogućnost da ćete ga savladati. Upravo je to tehnika koju koristi Tin Mihael Capar kada je riječ o načinu borbe sportske vještine koju je zavolio i kojoj se posvetio.

Judo je borilačka vještina gdje se zahtjeva jaka fizička i mentalna disciplina, a cilj je, uz minimalno korištenje vlastite snage, pokoriti protivnika na način da ga se baci, sruši, imobilizira ili gušenjem prisili na priznavanje poraza. Treniranjem juda, stječe se razvoj tjelesne kondicije, snage i fleksibilnosti, pospješuje se brzina, okretnost i izdržljivost tijela, ubrzava se reakcija te se usavršava koordinacija pokreta i svime te gradi se stabilno samopouzdanje, što se može primijetiti kod svakog judaša kao što je to i Tin Mihael Capar koji nam je poklonio malo svog vremena kako bi došli do snažne filozofije koja se nalazi u ovom, kako bi Capar rekao, elegantnom sportu.

OD PRATITELJA DO AKTIVNOG JUDAŠA

– Moj stariji brat upisao se je u judo. Kad sam bio u prvom razredu osnovne škole, krenuo sam koracima svojeg starijeg brata, te kasnije bio jedini od nas dvojici koji je nastavio baviti se tim sportom. Mogu reći da sam se zaljubio u judo, a i stekao sam velik broj prijatelja. Zahvaljujući ovo sportu, razvio sam koordinaciju i zadovoljio svoj kompetitivan temperament. Još uvijek sam član kluba Pulafit. Sad sam više rekreativno angažiran radi poslovnih obaveza.

ELEGANTAN SPORT

– Judo je sport koji izgleda dosta grub, ali kad se upoznate više s njim, shvatite kako to nije tako. U biti, koristite silu protivnika protiv njega i kako bi ga bacili. Ne postoje udarci već se koriste samo tehnike bacanja, te u parteru poluge i gušenje kada se dođe do starijeg uzrasta. Opisao bih ga kao vrlo elegantan i lijep sport. Može se krenuti s njim od predškolske dobi kada se s djecom realizira poseban program prilagođen njihovim sposobnostima te se kasnije nastavlja s programom školske dobi te programom za starije uzraste. Nema ograničenja niti glede spola niti godina. Judo ima i pluseve i minuse. Treba se naučiti na odgovornost i male žrtve kako bi se postigao dobar rezultat. Ponekad biti će potrebno poraditi na kilaži, odustati od slobodnih vikenda i izlaska s društvom jer ste većinom po turnirima ili pripremama. No, to ne predstavlja nikakav problem ako imate podršku i sustav koji vam izlazi ususret. Judo, osim što utječe na koordinaciju, razvija također inteligenciju i bolju koncentraciju, ali i socijalne sposobnosti pojedinca. Odličan je kao ispušni ventil, pogotovo kod djece. Umjesto da to vrše na ulici, usmjere energiju u sportski rad i rivalstvo. Najveća prednost juda je da nema ljepšeg osjećaja kada uspijete bacite nekoga i time osvojiti nagradu za koju ste se pripremali cijeli život. Nema veće nagrade od ponosa i samozadovoljstva.

HRVATSKA I JUDO

– U Hrvatskoj imamo jako dobrih judaša, no vrlo je teško ostati u ovom sportu u starijoj dobi ako se ne postižu vrhunski rezultati. Postoji velik broj talenata među kojima je i Dominik Družeta, predstavnik iz Pule koji je postigao vrhunske rezultate na europskoj razini. Imamo zaista veliki potencijal ali zbog manjka motivacije i potpore, sve ovisi o samoj volji i materijalnim mogućnostima igrača. Moje najviše postignuće je zlato na Europskom kupu u Portugalu u natjecanju uzrasta ispod 17 godina. To mi je jedan od najdražih trenutaka kojeg ću uvijek pamtiti. Taj trenutak je neopisiv. Sve što sam se mučio zaboravio sam u trenu. U meni je tada vladala apsolutna histerija, skakao sam od veselja i onda kad sam čuo hrvatsku himnu, pobudio se u meni izuzetan osjećaj.

SHARE