Gestalt psihoterapeut i savjetnik Antonio Mrzlić predstavio je u Poreču tematiku sistemskih konstelacija te uveo sudionike u metodu koja se danas koristi u mnogim sferama ljudskoga života.

Zajedno s Mrzlićem, uputiti ćemo vas u segment sistemskih konstelacija te važnosti brige o vlastitom mentalnom zdravlju.

SISTEMSKE KONSTELACIJE

– Sistemske konstelacije su fenomenološka metoda koju je kao pravac utemeljio nedavno preminuli Bert Hellinger, a koja danas svoju primjenu pronalazi u mnogim sferama ljudskoga života. Posebnost ovoga pristupa je da se samom fenomenu pristupa tako da ga se postavi i prouči. To nam omogućava da pogledamo što se nalazi ispod nekog našeg pitanja, simptoma, bolesti ili bilo koje situacije koja nam se trenutno u životu događa, a u datom trenutku nismo sposobni vidjeti cjelokupnu sliku. Konstelacija vrlo često nevidljivo čini vidljivim: poslovno pitanje odjednom dobiva sasvim drugu temu, nemogućnost da se odselimo u vlastitu novu kuću postaje pitanje „čuvanja“ roditelja da ne ode u smrt za nekim, itd. Konstelacija uvijek pruži jednu mogućnost za duboku osobnu transformaciju i omogućava nam da pronađemo dobro mjesto s kojega možemo dobro živjeti vlastiti život, usuglasiti se s pokretom i općim zakonitostima Života, te živjeti život bez preuzimanja tereta obiteljskog sistema, što osobe vrlo često čine u ime „slijepe ljubavi“.

Konstelacije se provode na različite načine, ali možda jedan od najčešćih je kada se rade u grupi i koriste se članovi grupe kako bi se postavila jedna konstelacija. Grupa ima posebno mjesto zbog toga što članovi pomažu jedni drugima kako bi se postavila konstelacija, samim time što gledaju ili sudjeluju u radovima prepoznaju također svoje osobne priče. Tako se vrlo često dogodi da osoba dođe s jednom temom na radionicu, a razriješi više pitanja, upravo zahvaljujući drugim radovima. Drugi način primjene je individualno, osoba koja postavlja svoju temu i voditelj, ali to je opet sasvim jedan drugačiji način rada jer nema grupe i nema osoba koje možemo koristiti kao predstavnike za članove obitelji, posla, bolest…

Konstelacije su namijenjene svakome tko želi pronaći dobro mjesto s kojega može živjeti dobar život, osobama koje žele dobiti dublje uvide, onima koji imaju neku situaciju u svom životu i potrebno im je razrješenje (obiteljski odnosi, bolest, imovinska pitanja, zastoj…). Sve ono što nam se događa u našem životu postaje dobro mjesto koje možemo iskoristiti kako bi se približili cjelovitosti kojoj kao biće težimo. Kada prihvatimo naše simptome oni nas uvijek vode na mjesta koja transformiraju naše živote.

BRIGA O MENTALNOM ZDRAVLJU

– Danas se svatko bavi na neki način sobom i brine o svom biću, ponekad je to kroz vježbanje, čitanje knjiga i članaka, gledanje videa, itd. Nemoguće je izbjeći „rad na sebi“ jer je to nešto što nas okružuje. Naravno postoje razne razine na kojima želimo raditi i brinuti se o svom mentalnom zdravlju. Primjer je osoba koja ima određenu bolest u području grla. Na jednoj razini možemo pročitati ili pronaći informaciju da se radi o nemogućnosti izražavanja svoje istine, ali isto tako ako želimo dublje raditi na tome možemo se vratiti u trenutak kada je osoba imala npr. 4.godine i kada joj je netko rekao da prestane pričati. Tada smo došli do uzroka i tada imamo mogućnost iscjeljenja cjelokupnog bića. Mentalno zdravlje podjednako je važno kao i briga o tijelu, pranje zubiju i održavanje osobne higijene. Čovjek je biće koje je sastavljeno od nekoliko komponenti: tijelo, um i duh. Da bi bili potpuni i zdravi moramo se brinuti o svim segmentima i svakom dijelu dati ono što mu treba i što mu je potrebno.

SHARE