Sanja Čubrilo je vodeća osoba udruge Ruka Šapi koja se bavi udomljavanjem napuštenih i ozljeđenih životinja. Najpopularniji slučajevi kod nas su zasigurno napušteni psi koje možemo i sami primijetiti negdje na ulici ili u prolazu na samoj cesti.

 

Oni su jadni, žedni i gladni prepušteni sami sebi. No, tu uskače, koliko može udruga Ruka Šapi i brine se naći adekvatan dom za ta jadna zapuštena stvorenja.

Sanja se često nalazi u susretu s osoboma koja žele na neki način pomoći, ali koji nisu svjesni što znači udomiti jednog psa kao kućnog ljubimca. Otkrila nam je s čime se sve suočava u svojoj svakodnevnici te nam je dala i naznake zašto trebamo razmisliti želimo li udomiti psa prije negoli to učinimo.

 

PROMJENA KARAKTERA U JEDAN DAN

– Skoro svakodnevno se imam priliku susretati s ljudima koji udomljuju pse i odvode ih u svoj novi dom. Neki već imaju iskustva pa tu najčešće i nema nekih većih problema.

Međutim, uglavnom nastaju problemi s onima kojima je to prvi ljubimac jer psi već imaju izgrađen karakter koji oni žele promijeniti u samo jedan dan. Još jedan kamen spoticanja je ako su uzeli odraslog psa s već kompletno izgrađenim karakterom. Tada nastaje sukob s psom jer često ljudi očekuju da će ih slušati nakon samo nekoliko sati.

 

POTREBNO STRPLJENJE
– Trebalo bi znati da je posvajanje odraslog psa, koji ima izgrađen karakter, teže i zahtjeva obostrano strpljenje i puno uloženog vremena. Udomitelji dosta često dovedu pse u sasvim drugačiju okolinu i situaciju i psi tad reagiraju čudno. Ni sa štencima nije priča puno drugačija. Naime, oni tek otkrivaju svijet i treba ih usmjeravati od samog početka. Ukoliko se u startu popusti jer su oni mali i slatki, kasnije će napredak biti puno teži, mukotrpniji i sporiji.

 

PAS JE OBAVEZA

– Prije nego udomite psa preispitajte dobro svoje mogućnosti. Nemojte uzimati psa samo jer vam je netko rekao da bi to bilo super ili pak kao poklon djetetu za rođendan ili neki blagdan. Ukoliko
se odlučite udomiti psa imajte na umu da je to obaveza i da je on član obitelji koji zahtjeva jednako kao i ostali članovi. Ukoliko niste 100% sigurni u svoju odluku, ne uzimajte psa jer na taj način dovodite sebe u probleme, ali i psa kojemu je to onda jedna velika trauma. Također, prije konačne odluke probajte saznati što više o navikama, sklonostima i karakteru odabranog psa te razmislite dali je to baš ono što tražite.

SHARE