Tinjanska Kumpanija Kosirići već godinama predstavlja istarsku narodnu nošnju

 

Malo domaće kulture nikad nije na odmet pa smo otišli do simpatične Kumpanije Kosirići iz Tinjana da nam opišu malo istarsku narodnu nošnju.

Nošnje društva napravljene su pred malo manje od desetak godina, prema starijim primjercima i zapisima.

Dijelovi se odnose na nošnje koji će se predstaviti u nastavku koristi starija skupina, dječje se razlikuju po materijalima. Nekad su se materijali izrađivali ručno dok ih danas zamjenjuju industrijski materijali.

KAKO IZGLEDA ISTARSKA NARODNA NOŠNJA

Ukoliko se želite pohvaliti svojom narodnom nošnjom morate znati i što ćete staviti na sebe.

Kumpanija Kosirići dijeli nošnju na mušku i ženske.

Dame će, dakle, staviti na sebe faco, stomanju, modrnu, travešu, kanicu, bičve i zepe.  Da pojasnimo malo. Faco je bijela marama kvadratnog oblika koja zakopčava s pripadačama preko pletenice. Faco ili marama nosi se presavijen na pola u formi trokuta.Na svakoj strani te marame je jedna kita čiji su konci vezani pri vrhu, a na vidljivoj strani iste stoje i ukrasi.

Stomanja je bijela pamučna košulja ukrašena u području prsa, oko vrata i na rukavima, nju prati modrna, odnosno smeđa vunena haljina bez rukava s ukrašenim obrubom. Na nju dolazi traveša, crvene, plave i ružičaste boje ukrašena čipkom, te kanica, pojas oko struka. Čipka, ovisno o imovinskom stanju, bila je više ili manje bogata, dok se po boji obruba ukrasa na modrni znao status žene koja ju je nosila.

Bičve su bijele platnene čarape do koljena na koje se kasnije stavljaju zepe, odnosno crne papuče.

Muškarci nose baretu, stomanju, krožat, brgeše, bičve i pastole. Bičve i stomanju već smo spomenuli kod ženske nošnje. Ovdje imamo poznatu baretu, odnosno smeđu kapu koja je svugdje i više nego poznata kao dio istarske narodne nošnje. Zatim je tu krožat, smeđi prsluk, ispod koje se vide brgeše ili još nazvane brnaveke, odnosno vunene hlače. Za razliku od zepe, ovdje su pastoli što su u biti crne cipele.

DJECA O NARODNOJ NOŠNJI

Ispitali smo djecu Kumpanije Kosirići, male Kosiriće, kroz par pitanja o značaju nošnje i starog istarskog običaja za njih, a oni su nam jednoglasno odgovarali. Pustili smo vam njihove odgovore bez pripravaka da bi vam dočarali njihovu toplinu i vedrinu.

Kako vam se sviđa nošnja?

– Super, jako je lipa, ima različite boje, malo je tepla.

Kako se osjećate kad ju nosite?

– Čuvamo to ča su delali naši stari.

Zašto su žene nosile facole?

– Da se ne spote.

Kako su uređivale kosu?

-Nosile su punđe i pletenice. Danas stariji imaju pletenice, faco i trvešu.

Volite nositi nošnju?

– Da.

Kakva je muška nošnja?

– Komotna je, dobro se osjećamo u njoj.

Kako su nekad ljudi mogli sve raditi u nošnji?

– Oni su prije više trpili.

Kako se pere narodna nošnja?

– U ledenoj vodi i malo praha.

(foto: Daliborka Sirotić Milotić)

SHARE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)