Koliko ste kilometara hodali danas? Svakodnevno hodanje pospješuje zdravlje. Kako predstavlja portal Viversano, brzo hodanje ali i obična šetnja pomažu pri sprečavanju bolesti poput dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Ukoliko osoba redovito hoda po sat vremena svakih dva ili tri dana, umanjuje se naveliko mogućnost obolijevanja od raka debelog crijeva, svakako se smanjuje nepotreban i štetan stres, pomaže k relaksaciji zategnutih mišića, te olakšava noćno spavanje. Hodanjem se povećava proizvodnja hormona inzulina koji upravlja razgradnjom šećera u tijelu čime se sprječava dijabetes. Zahvaljujući hodanju, dolazi do prirodne mineralizacije kostiju čime se smanjuju znaci osteoporoze, ali i drugih bolesti kostiju. Hodanje potiče rad kardiorespiratornih funkcija čime se povećava protok krvi u mozgu a time se poboljšava pamćenje i druge kognitivne aktivnosti. Brzim hodanjem pomažemo srcu pri uspostavljanju boljeg kardiološkog stanja, ali i tijelu pri mršavljenju.

MALI POREČANI HODALI ZA ZDRAVLJE

Porečki predškolci iz svih porečkih vrtića hodali su i vježbali za zdravlje u sklopu manifestacije HODITI I ZDRAVI BITI pod organizacijom Zdravog grada Poreč kao dio Istarske javnozdravstvene manifestacije istog naziva koju za zainteresirane istarske gradove vodi Zavod za javno zdravstvo istarske županije. Manifestacija se tradicionalno odvija u travnju povodom Svjetskog dana zdravlja te poziva sve građane na zdrave životne izbore i navike.

Skoro 200tinjak veselih i razigranih predškolaraca iz dječjih vrtića Radost I. / II., Paperino, Crvenkapica, 101 Dalmatinac i Cipelići hodalo je uz stručno vođenje porečkih kineziologa, stručnih suradnika Zdravog grada, Vedrana Vrusa i Zorana Jendrašića uz more na porečkom kupalištu Naftaplin do Hotela Mediteran uz poznate stihove „Kad se male ruke slože, sve se može, sve se može …“. Pored Mediterana, nastavili s igrom, odmorili se te se vratili u svoje vrtiće. Djeci predstavljena su dva važna preduvjeta za zdravlje, kretanje i građenje dobrih odnosa kroz povezivanje, igru i druženje na otvorenom.

SHARE