Jeste li se ikad šetali i ugledali neko prekrasno cvijeće za koje niste znali ime pa ste to isto nazvali jednostavno cvijeće?

Srećom, imamo našu Vedranu Kalac, voditeljicu poduzeća za hortikulturu Didi Flora Inženjering, koja nas podučava s konkretnim imenom što li je što u prirodi koja nas okružuje.

Forziciju ste zasigurno više puta opazili, a da niste znali ime te biljke, a rekli bi neki tko bi i upamtio takvo ime, ali zove se tako i stvarno je prekrasna u njenom cvatu.

CVATUĆI LISTOPADNI GRM

Forzicija je cvatući listopadni grm koji nas svakog proljeća uveseljava svojim žutim cvjetovima, a nećete vjerovati, ali i spada u porodicu maslina.

Grm forzicije naraste od 45 centimentra do 3 metra visine te je upravo zbog svoje visine pogodan za izradu mješovitih cvjetajućih živica te je jedan od najzahvalnijih grmova za ukrašavanje gradskih parkova i vrtova. Često se forzicija, upravo radi prekrasnog žutog cvijeća, uzgaja za rez, vazu ili viseće vrste za pergole i sjenice.

ODRŽAVANJE

Lako se uklapa u gradskih štimung jer dobro podnosi zagađenje i opterećenje u području korijenja, a uz to otporna je kako na hladnoću tako i na toplinu. Jedino što ovo žućkasto grmlje zahtjeva su sunačana staništa s vlažnim i propusnim tlom.

Za njegu, ne treba voditi veliku brigu. Potrebno je samo orezivati svake 2 do 3 godine nakon cvatnje, a stari grm forzicije može se radikalnom rezidbom vratiti u život i oblikovati po želji. Cvjetovi se kod forzicije pojavljuju prije od listova, u travnju i svibnju, u obliku grozdova i svojim bojama pokrivaju sve nijanse žute, od blijede pa sve do tamne.

SHARE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)