Često kažu kad netko loše vozi da je žena za volanom, no imamo dokaz da su i žene vrlo vješte za volanom te kako vožnja u prometu nema spolnu identifikaciju. Ona je bila već osam puta proglašena najuspješnijom vozačicom sezone u Hrvatskoj te je devet puta slavila u ukupnom poretku žena u disciplini autoslalom za Prvenstvo Hrvatske, te sedam puta u istoj konkurenciji discipline kronometar, dva puta za redom, 2017. i 2018. godine, proslavila se je u ukupnom poretku vozačica Ladys cup discipline autoslalom Centralne europske zone (CEZ).

Ona je Iva Damarija koja će vas veselo uslužiti u svojoj radionici te dok čekate svoj račun radi popravka automobila, zadiviti će vas veliki broj osvojenih nagrada posloženih po cijeloj radionici. Željni doznati više o životu uspješne vozači koja je odrasla uz zvukove trkaćih automobila, upoznali smo žensku stranu automobilističkog utrkivanja.

ŽENA ZA VOLANOM

– Kad čujem muškarce da na taj način komentiraju po njima lošu ili sporu vožnju najčešće se naljutim i to završi žestokom raspravom. Smatram da nitko ne zaslužuje da ga se stavlja u okvire, a loših vozača ima nažalost i muških i ženskih.

ŽENE U AUTOMOBILIZMU

– Kao u većini životnih situacija, i u automobilizmu, ženama je puno teže – kako u pristupu tako i opstanku. Publika uglavnom reagira pozitivno jer je žensko lice iza kacige većini interesantno. Kad mi se postave pitanja tipa odakle mi hrabrost, odgovorim kako sam se rodila s njom isto kao i muškarci i upitam ih misle li stvarno da ona dolazi iz spolnih organa. Kolege trkači reagiraju različito. Na početku su mahom svi oduševljeni ženama među njima, a usponom na ljestvici rezultata uglavnom oduševljenje prolazi jer ipak koliko god im draga bila, draža sam im dok sam iza njih, i dijele se na dvije vrste, koji priznaju i koji ne priznaju.

SNALAŽENJE PRI VELIKIM BRZINAMA

– Za mene je vožnja bila vrlo bitna jer određuje ono što ja jesam, bez obzira na moje rezultate jer kao i u svakom sportu danas si dobar, a sutra dođe netko je bolji. Ja sam netko tko se najbolje osjeća iza volana i tako je otkako znam za sebe i vjerojatno će tako biti zauvijek. Za ostale radnje ne znam, ali utrkivanje svakako pomaže u svakodnevnoj vožnji. Moji istrenirani refleksi već su mnogo puta spasili neoprezne vozače, a da mnogi toga nisu ni bili svjesni, a da su naletjeli na nekog drugog, znali bi.
(foto: Morgan Matijević)

SHARE