Svaka godina donosi nove promjene pa tako je i već uhodan Muški odbojkaški klub Rovinj dobio novog trenera, Gorana Jovanovića.

Kao igrač, trener pa i izbornik reprezentacije, Goran imao je priliku u potankosti sagledati svijet odbojke, uočiti razlike između muške i ženske igre, te uvidjeti nove svjetske trendove koji se danas provode što nam je predočio u jednom zanimljivom razgovoru te vas pozivamo da u nastavku pogledate zašto se za odbojku kaže da je najmasovniji sport te koji je razlog što čini ovaj sport specifičnim.

NOVI TRENER MUŠKOG ODBOJKAŠKOG KLUBA

– Čast mi je i zadovoljstvo što sam dobio priliku trenirati odbojkaški klub Rovinj i truditi ću se nastaviti kvalitetan dosadašnji rad kluba sa svim izazovima koji su ispred nas. Za mene ovo nije nova i nepoznata situacija. Vodio sam i muškarce i žene u Puli tri godine. Primarno su to bile žene, u kadetskim, juniorskim i seniorskim reprezentacijama.

NAJMASOVNIJI SPORT

– Odbojka je u svijetu najrasprostranjeniji i najmasovniji ženski sport što se tiče država članica koje su uključene u samu odbojku te je samim time na svjetskim razmjerima izuzetno popularna. Nalazi se na nezavidnoj poziciji naspram drugih sportova jer je ona samo po sebi izuzetno teška i ne može ju se početi trenirati u vrlo ranoj dječjoj dobi kako se to može s nekim drugim sportovima. Idealno je započeti s 10 ili 11 godina jer su tada djeca dovoljno velika i zrela da mogu shvatiti taj sistem odbojkaške igre. Problem je što su tada djeca već uključena u raznovrsne sportove i onda odbojka konkurira s njima. To je problem na globalnoj razini i klubovi su započeli s programima gdje se upisuju djeca od njihove najranije dobi kako bi se dobila potencijalna generaciju i potencijalne vrhunske sportaše.

SPECIFIČNOST U ODBOJCI

– To je jedan specifičan sport gdje je primarna funkcija da se kod tog sporta troši mješoviti energetski kapacitet, aerobni i anaerobni. To znači da u principu osoba mora biti kondicijski dobro pripremljena. Što se tiče potrošnje tijela, najviše pate ramena i donji dio leđa, a najučestalije ozljede zahvaćaju skočni zglob i zglob koljena. U zraku se događaju eksplozivnije kretnje i radnje, doskoka igrača do igrača, što uzrokuje najviše problema igračima. U prevenciji se upravo zbog toga posvećuje posebna pažnja tim dijelovima tijela. Tu su od velike važnosti su dobar fizički kapacitet i timska sloga. Ne može jedno bez drugog. Što se više penjete na ljestvici kvalitete tu više dolazi do izražaja fizički kapacitet i potencijal i to je dobro za izvođenje tehničkih elemenata. Dosta je izražena anaerobna komponenta. Muškarci imaju kraći poen negoli žene, te bi se po tome moglo reći da su žene mrvicu izdržljivije jer su njihovi poeni duži pa tako i duže traje meč.

SHARE