Porečan Ivan Stelko se kao dijete upustio u vrlo zanimljiv sport svima poznat pod imenom tenis. Rezultat su se nizali iz godine u godinu, da bi se Ivan u svojoj zrelijoj dobi angažirao profesionalno kao trener tenisa. S Ivanom, pokušat ćemo vas kroz nekoliko pitanja uvesti u svijet tenisa.

 

 

TENIS KAO SPORT

 

  • Tenis je interesantan sport najviše radi toga jer se naučiš funkcionirati sam.Naučiš razmišljati vlastitom glavom, što u terenu što i van terena. Kažimo da sam ja jako često uspoređivao tenis sa životom, gdje u svakom trenutku moraš donositi odluke, kako jednostavne tako komplicirane. I nikad ne znaš što će se desiti dok ne povučeš potez. Tenis ti isto tako daje, naravno to s vremenom, jednu veću sigurnost u sebe. Kažimo da postaješ svjesniji o vlastitim mogućnostima i u neke situacije lakše ulaziš.

 

 

ULAGANJA U OZBILJNU POSVEĆENOST

 

  • Ulaganja u tenisu su svake godine sve veća i veća. Ako idem uspoređivati s vremenom kad sam ja igrao, sad su sigurno 50% veća, ako ne i više. Danas se od malih nogu ulažu strašno velika sredstva, a jako često se ta sredstva nikada ne vrate. Mali postotak njih uspije i dođe do toga da sebi vrati uloženo i ima zaradu. Teško je reći nekakvu cifru koja bi trebala se izdvajati na godišnjoj bazi, ali kažimo za jednog ozbiljnog četrnasetgodišnjaka može dostići i do 50000 eura, ako tu uključimo trenera, kondicijskog trenera, putovanja, opremu, itd…

ODRICANJA RADI TENISA

 

  • Ukratko, odrekneš se svog djetinjstva, prijatelja, izlazaka, ali sve to napraviš jer vjeruješ u to što radiš, vjeruješ jer želiš nešto postići, želiš postati dio nećeg velikog. Nikad nisam ni sekunde zažalio što sam to izabrao. Nisam postao dio tog velikog, ali određena zadovoljstva sam doživio.

KLUBOVI ZA TRENINGE U ISTRI

 

  • Dugo sam godina radio vani i ne poznam sve klubove koji su u Istri i kako rade. Sredinu i klub koji ja najbolje poznam je sigurno u Poreču. Za njih sa sigurnošću znam da rade jako dobar posao i da su odlični treneri. Jako puno dečki i cura je iz tog kluba izašlo, velik broj juniorskih reprezentativaca. Stvarno rade odličan posao i ove godine imaju i prvaka države u kategoriji do 14 godina.

 


AKTIVNOSTI S PRIPREMOM TENISAČA

 

  • Kao trener radim na onaj način kao što sam htio da treneri budu sa mnom. Tenis je sam po sebi težak sport i smatram da se u svemu tome mora naravno ući s maksimalnom ozbiljnošću, ali i doza „nekakvih dnevnih“ gluposti na treningu mora uvijek biti jer jedan od ključeva uspjeha je i opuštenost. Jednostavno treba staviti svog igrača u situaciju da ima praznu glavu i da igra iz gušta, a ne zato što mora. Uz to, smatram da je jako bitno upoznati karakter svakog igrača jer je svaki igrač drugačiji. Nemože se sa svakim postupati isto i raditi iste treninge. Svako od nas je drugačiji. Naš posao je što brže upoznati igrača i raditi po tim njegovim karakteristikama.

 


ATRAKTIVNI SPORT UZ TENIS

 

  • Moj je san uvijek bio igrati nogomet, ali nikad mi se nije ostvario. Nogomet je sport koji uvijek rado pratim, ali sad što idem stariji malo ga stavljam sa strane i počinjem nekako više pratiti košarku, NBA.
SHARE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.