Već svima poznat osebujan glas iz Pazina, osvojio je publiku tijekom nastupa na popularnoj emisijama „The Voice” i „A strana”. Neovisno o stečenoj slavi i naklonjenosti glazbene publike, Iva Gortan ostala je skromna. Sebe još ne vidi kao profesionalca iako je svih oduševio njen nastupom s Radojkom Šverko, ali i nastupi s drugim glazbenim televizijskim zvijezdama.

Upravo smo njenu skromnost upoznali dok nam je nedavno ispričala kako joj je glazba u biti u genima, koji su joj nastupi teži, a koji su joj lakši te kako joj glazba služi kao medij za komunikaciju sa svijetom.

GLAZBA U GENIMA

– Moj otac svirao je raznorazne instrumente i neko vrijeme svirao je u limenoj glazbi tako da je moja ljubav prema glazbi potegla od njega. Moja majka je isto tako uvijek lijepo pjevala i voljela je dobru glazbu kao što je Simple Red, dok je otac bio nekako više naklonjen Beatelsima.

TEŽI I LAKŠI NASTUPI

– Nekako se još ne smatram profesionalcem, ali imam osnovno glazbeno obrazovanje s čime sam dobila alate s kojima mogu dobro iskoristiti svoj prirodni talent. S druge strane, postoji velik broj primjera gdje se ljudi bez glazbene škole apsolutno perfektno izražavaju u glazbenom smislu. Možda je čudno, ali meni je ponekad puno teže i emotivno mi je zahtjevnije nastupiti pred manjom publikom u nekom manjem kafiću. Svoje nastupe s divama hrvatske glazbe te nastupe na televiziji gledam kao dio mog posla i kroz vrijeme osjećam da sam stekla neku vrstu hrabrosti te lakše sve to odrađujem. Moram priznati da sam bila jako uzbuđena kada sam trebala nastupati s Radojkom Šverko, ona je moj veliki glazbeni uzor. Danas nastupe na televiziji odrađujem automatizmom i puno mi je lakše.

SVE SE SPONTANO DOGAĐA

– Trenutno radim na vlastitim pjesmama. Nekako sam se više otvorila prema sebi. Sve više i sve češće zapisujem tekstove za koje mi dolazi inspiracija. Srećom, moj otac je i pjesnik, tako da sam vjerojatno i taj dio od njega naslijedila. Osobno bih voljela raditi svoju vlastitu glazbu. Ne doživljavam se još da sam dio hrvatske glazbene scene jer sve to nekako spontano događa, pa tako i snimanje za emisiju „A strana”, za koju uskoro započinje i treća sezona snimanja. Ima nekoliko nas koji smo tamo od samog početka i postali smo ‘domaćini’ koji uvijek upućuju i pomažu onima koji dolaze naknadno. Cijela ekipa je jako opuštena i stvarno mi je ugodan svaki nastup tamo, a i družimo se van snimanja.

GLAZBA KAO MEDIJ

– Glazbu vidim kao oblik komuniciranja koji može biti sa i bez riječi, ali definitivno glazba je tu kako bi se prenijela nekakva poruka i meni je najdraži dio svega kada osjetim da drugi osjećaju tu neku poruku koji želim prenijeti. Rekla bi da je glazba medij, a može biti i lijek u nekim trenucima. Kakogod da se osjećala uvijek ću se prikloniti glazbi. Jako mi je bitan tekst koji pjevam. Uvijek gledam da to budu pjesme koju su mi tekstualno bliske i putem kojih se mogu prepoznati ti neki svoji osjećaji ili nešto što sam i sama već proživjela. (foto: Krasnodar Peršun)

SHARE