Neki su već počeli, neki još čekaju, ali kako je stiglo proljeće tako u Istru stižu turisti te time i iznajmljivanje privatnih smještaja kod kojih postoji veći postotak onih čiji vlasnici nemaju hrvatsko državljanstvo. Naravno, i oni imaju porezne obveze o kojima nam je više informacija ponudila Renata Cvek iz knjigovodstvenog ureda Cvek Consulting.

POREZNE OBVEZE

– Odobrenje za iznajmljivanje soba, apartmana i kuća za odmor mogu dobiti samo državljani Hrvatske te državljani ostalih država članica Europske unije i Švicarska. Državljani trećih zemalja ne mogu dobiti odobrenje za pružanje ugostiteljskih usluga, pa iznajmljivanje privatnog smještaja mogu obavljati samo ako registriraju obrt, trgovačko društvo ili temeljem ugovora o najmu s turističkom agencijom.

IZNAJMLJIVAČI DRŽAVLJANI ČLANICA EU I ŠVICARSKE

– Iznajmljivači državljani ostalih država članica EU i Švicarske najkasnije 15. dana prije početka obavljanja djelatnosti obvezni su prijaviti se Poreznoj upravi radi registriranja za potrebe PDV-a.

Kod iznajmljivanja izravno gostima ili putem turističke agencije, nerezidenti iznajmljivači moraju izdati račun i na uslugu smještaja obračunati PDV po stopi od 13%.

Dohodak nerezidenta može se oporezivati:

  • Porezom u paušalnom iznosu ukoliko im prihod ne prelazi prag propisan za ulazak u sustav PDV-a. Paušalni porez smatra se konačnim porezom pa porezni obveznik po toj osnovi ne može podnijeti godišnju poreznu prijavu. Godišnju paušalni porez na dohodak plaća se u iznosu od 300,00 kuna po krevetu pomnoženo s odgovarajućim koeficijentom područja u kojem se usluga pruža.

  • Porezom na dohodak, temeljem podataka iz poslovnih knjiga. Ovaj način oporezivanja primjenjuje se, ako je iznajmljivač ostvario prihode od iznajmljivanja u iznosu većem od 300.000,00 kn.

  • Porezom na dobit, ako ispunjava zakonske uvjete ili na vlastiti zahtjev.

IZNAJMLJIVAČI DRŽAVLJANI TREĆIH ZEMALJA

– Državljani trećih zemalja ne mogu dobiti odobrenje za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu, izuzev u slučaju ako registriraju obrt ili trgovačko društvo. U ovom slučaju radi se o isporukama koje su oslobođene PDV-a do praga od 300.000,00 kuna.

SHARE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)