Imali smo priliku upoznati Darija Cominottija, stručnjak za dijamante iz švicarskih poduzeća Sesto Elementa SA i Goldfinger International SA, zanat kojeg je naučio zahvaljujući ocu, poznatom draguljaru koji je svojim proizvodima i znanjem fascinirao kupce više od 50 godina.

Dario nam je dao par zanimljivih informacija što se tiče tržišta o kojemu se mnogo raspravljalo, ali bez velikog učinka jer objašnjenja nisu jasna. U nastavku, Dario vam objašnjava kako razumjeti stvarnu cijenu dijamanata i zašto moramo paziti kako za njih ne bi platili previše, ali ne i premalo.

CIJENA DIJAMANATA

– Želim vam objasniti koja je točna cijena za plaćanje dragog kamena i želim vam reći tko o tome odlučuje. Popis rezanih dijamanata je poznati pod nazivom rapaport, odnosno rapaport dijamant report. Krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća mlad i genijalan Martin Rapaport odlučio je “prenijeti” transakcije koje su izvršili najvažniji prodavači tadašnjih triju jedinih svjetskih dijamantnih torbica: -TEL AVIV -ANVERSA -NEW YORK. Zanimljivo je što je to učinio u vremenu telexa i faksiranja prevladavajući sve probleme komunikacije, vremenske zone i jezika. Do tada su cijene bile strogo lokalne, a svi trgovci bili su potpuno samostalni, ukratko, isti dijamant je imao različite vrijednosti u svakoj od vrećica i izvan istih. Ovaj veliki čovjek uspio je procijeniti više od 16.000 vrsta dijamanata, stvarajući cjenik po karatu u američkim dolarima, lako dostupnim i rezerviranim za sektore koji su se pretplatili na njegovu uslugu.

Cjenik je odlično rješenje za trgovca i za kupca i predstavlja standardnu cijenu po kojoj će se temeljiti pregovori, s obzirom na svojstva tretiranog kamena konačna cijena će biti blizu vrijednosti s listića, koja se može spustiti u usporedbi s istim za manje zanimljivim kamenjem ili još uvijek može se povećati kao vrlo atraktivne kamenje. Svaki dijamant je “jedinstven” sam po sebi, a cijena odražava karakteristike istog, praktički bilo tko, ako zna metodu, može konzultirati cjenik, ako ga posjeduje. Nažalost, samo stručnjak može umjesto toga odabrati pravi kamen i ako taj stručnjak nije iskren, nastaje problem. Cjenik se temelji prema sljedećim svojstvima analiziranog objekta: težina, boja, čistoća i oblik rezanja. Nije ga teško koristiti i djeluje poput igre potapanja brodova, prelazi na karakteristike, to je cijena karata, umnožava se stvarnom težinom i nastaje jedinična cijena u dolarima prije PDV-a.

A1, A2, A3 su sinteza niza specifičnijih svojstava rezanja, fluorescencije i proporcija i može napraviti kamen više ili manje zanimljiv za tržište. Još jedna karakteristika koju treba uzeti u obzir kako bi se utvrdila cijena rezanog kamena je certifikat, odnosno morate biti sigurni da je laboratorij ozbiljan i cijenjen u cijelom svijetu. Govorim o gemološkom certifikatu, potvrda koja vam govori da je taj dijamant “investicija” koja ne vrijedi ništa i to vas puno košta! Ne mogu reklamirati potvrditelje ili slične njima, ali sigurno privatno, rekao bih tko je moj omiljeni.

NE PLAĆAJTE PREVIŠE ALI NI PREVIŠE MALO

– Do prije nekoliko godina pregovori su bili provedeni samo verbalno, a danas postoje različiti portali koji nude drago kamenje s popustom ili prema premium cjeniku ovisno o vrsti kamena, tako da je krajnjem korisniku lakše raspitati se o dobroj komercijalnoj ponudi kojoj pristupi. Ali klijenti to ne čine i njihova je motivacija uvijek ista, čuo milijun puta: Vjerujem Vam! Neee, to nije dobro! Ne morate se pouzdati ni u mene ni na druge prodavače! Morate pogledati certifikat i provjeriti cjenik! U praksi svaki ozbiljan prodavač zna rapaport cjenik i svaki bi kupac to trebao pitati, nadam se da će to uskoro biti tako. Ne plaćajte previše i ne plaćajte premalo iz vrlo jednostavnog razloga: u prirodi nema ničega što čovjek ne može reproducirati lošije i prodavati po nižoj cijeni od izvornika. Budite oprezni, pitajte, proučavajte i oslanjajte se na ozbiljne ljude, a potom svejedno zatražite certifikat.

SHARE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.