U svakom sportu, pa tako i u nogometu, najbolji treneri razvijaju se iz profesionalnih igrača. Nogometaš Bojan Pavlović je u Puli poznat po svom nekadašnjem jakom angažmanu za vrijeme brojnih utakmica NK Istre 1961.

Ponekad eksplozivan, ponekad nešto mirniji, Bojan je bio cijenjen igrač u Puli sa strane publike. Nakon što mu je istekao ugovor s NK Istrom 1961, Pavlović odlučio je napraviti promjenu u svojoj karijeri i postati trenere.

U jednom simpatičnom razgovoru, pitali smo ga da nam objasni malo kako se igrač snosi s profesionalni krizama, kako se je počeo baviti nogometom, kakve promjene je primijetio u nogometu, kako mu je bilo u Istri te zašto se odlučio za promjenu u sportskoj karijeri.

SPORTSKA KRIZA

– Svaki profesionalni sportaš prošao je kroz nekakvu krizu. I ja sam ju doživio više puta. Jednostavno mora i to proći. Ne može ti sve uvijek biti idealno. Povrijediš se, pa su tu i pobjede i porazi i moraš nekako izaći iz svega toga psihički jak i nastojati nastaviti baviti se sportom što prije. Sve je to u glavi. Ima više vrsta kriza s kojima se igrač suočava. Najveća je svakako kad je nekakva ozbiljnija povreda. Vrlo teško je tada da se psihički vrati u nekakvo normalno stanje. Bitan je dobar oporavak i da se što prije započne ponovno igrati.

ZABRANA IGRE

– Ne može ti nitko reći da ne možeš igrati, osim ako ti stvarno jedan zdravstveni problem to ne dozvoljava. No, nitko ti ne može posve braniti da igraš. U biti igraš sve dok god se osjećaš da možeš igrati. To je lično tvoja procjena. Naravno, dosta toga ovisi o tvom tijelu i koliko ono može podnijeti nekakav veliki napor.

NOGOMETNI UZORI

– Kao i većina igrača, počeo sam se baviti nogometom u školi tijekom tjelesnog odgoja pa je onda bila nekakva školica nogometa i kasnije je to počelo ozbiljnije. Kad sam bio malen, bio je popularan Ronaldo Luís Nazário de Lima uz Zidanea i Beckhama, ali moj najveći uzor bio je tada Thierry Daniel Henry. Njega sam najviše volio i zbog njega sam i počeo navijati za Arsenal.

UBRZAVANJE U SPORTU

– Događaju se česte promjene u nogometu. Generalno je sve postalo dosta komercijalizirano i samo se gleda kako će se zaraditi što više novaca, sve je podređeno tome. Bitni su veliki i skupi prijenosi, televizijska prava, marketinška prodaja. Smatram da je to podosta nerealno. Generalno se u igri sve ubrzava. Sve brže i brže se igra. Iz godine u godinu pomiču se granice snage i trčanja. Ranije je bilo super ako si otrčao 10 km. Danas se očekuje od nogometaša da otrči 13 km. Sve to nosi i svoje posljedice. Svi znamo da profesionalni sportaš uopće nije zdrav. Dugi niz godina izlažu se jakim naporima koji nisu baš prirodni i zdravi, tako da sportaš zbog toga strada.

ISKUSTVU U ISTRI

– Imam odlično iskustvo grada, kluba i samog početka kako sam došao igrati. Odlično su me primili kako ondašnji trener Igor Pamić, pa suigrači i građani. Stvarno sam uživao tamo. Mogu reći da mi je to bilo jedno od najljepših iskustava u karijeri. Klub je bio super i stvarno korektan prema meni u svakom smislu. Imao sam jako dobre odnose i sa trenerom i sa svima. Bio sam tamo dvije i pol godine. Okolnosti su bile takve da nisam mogao ostati. Često se znam prisjetiti tih dana i žao mi je što nije trajalo duže.

PROMJENA U KARIJERI

Razmišljao sam dosta što ću raditi kada mi završi karijera i bila mi je jako zanimljiva uloga trenera. Nakon odlaska iz Istre, započeo sam edukaciju za B licencu i jako mi je drago zbog toga te planiram upisati i edukaciju za A licencu. Mislim da ću biti dobar u tome. Bitno mi je da kao trener s igračima uspostavim uzajamno poštovanje. Neću sigurno koristiti nekakav vojnički stav sa svojim igračima. Želja mi je uspostaviti prijateljski odnos i uzajamno poštovanje kroz dobar rad i obiteljsku atmosferu. Mislim da treba uspostaviti taj nekakav obiteljski odnos među igračima i trenera kako bi se došlo do nekakvog konkretnog uspjeha. Sad gledam cijelu priču sasvim drugačije negoli sam to radio prije. Kao nogometaš, ne razmišljaš puno. Dođeš na trening na dva sata i odradiš ga i slušaš što ti se priča, dok trener sve gleda drugačijim očima. Moraš voditi računa o igračima, odraditi im dobar trening i to sve je jako teško uskladiti.

SHARE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)