Jeste li primijetili kako su najatraktivnije fotografije s ozbiljnim izrazom lica? Fotografije s nasmijanim licima su simpatične i energične, no ozbiljna lica su ta koja nas više privlače. Prisjetimo se samo Mona Lise, velikog djela Leonarda da Vincija. Još se uvijek nije uspjela otkriti tajna tog izraza lica koji privlači konstantno publiku znatiželjnih promatrača.

Pulski fotograf Zlatko Gotovac daje nam odgovore na zanimljiva pitanja vezana uz privlačnost ozbiljnog izraza, koliko je tzv. trend Mona Lisa i dalje prisutan u umjetničkom stvaranju te zašto je obučena žena atraktivnija od gole žene.

Zašto je ozbiljni izraz na fotografiji privlačniji?

– Svaku osobu s kojom surađujete prvo treba upoznati, doduše u većini slučajeva to i nije moguće, jer je vremena vrlo malo, no ako ste već stekli sposobnost trenutačnog prepoznavanja, to će vam uvelike olakšati pristup radu, i ne samo olakšati već usmjeriti na pravi put, kako bi se otklonila mogućnost kardinalne pogreške, one koja će osobu prikazati u potpuno drugačijem svjetlu od onoga što je. E sada, mnogima će se učiniti kao kontradikcija, no dobar autor će uzajamnim metodama nadovezivanja biti u mogućnosti prilagoditi osobu izričaju koji zastupa, a da se istovremeno ta ista osoba ugodno osjeća u istome. Dakle, neke osobe se nikada ne smiju, smiješak im se pojavljuje samo u rijetkim prigodama, no kada izađe na površinu je neopisiv, takav smiješak autor treba znati izvući. S druge strane, imamo osobe koje su u većini slučajeva nasmiješene i osmijeh je zaštitni znak njihove mimike lica, no iz takve osobe izvući tu drugu stranu osobnosti, koju istovremeno svako ima, ponovno je veliki uspjeh, slikovito prikazano to je jedna od inspirativnih niti mojega rada. Prikazati tu naizgled nevažnu promjenu na usnama osobe i crtama lica, istovremeno otvorivši kako vanjštinu tako i jedan nepoznati svijet, na prvu toliko dalek, a s druge strane, toliko nadohvat ruke, prepun topline i blagosti u istome.

Koliko je trend Mona Lisa još uvijek prisutan u umjetničkom stvaranju?

– Poznato je kako je sam nastanak fotografije obavijen velom tajne, i kako u osnovi nije poznato koga je uistinu Leonardo da Vinci portretirao, mnogi povjesničari sve čvršće uporište pronalaze u teoriji kako da Vinci zapravo svoje djelo nije bazirao na presliku modela, već je svoju viziju koju je prenio na platno, zasnivao na maštanjima o ideal noj ženskoj osobi, ženi u kojoj se između ostaloga u podsvijesti uvijek nazire i težnja ka približavanju savršenstva lika vlastite majke. Za Mona Lisinim majčinskim blaženstvom zapravo nesvjesno teži svaki autor, svaka osoba koja se barem jednom odvažila portretirati žensku osobu. To je urođeno svakome, stoga pojam Mona Lise ostati će trajna inspiracija i glavno izvorište bilo kakvog stvaranja a u kojemu se oslikava naličje ženske osobe.

Zašto je obučena žena atraktivnija od gole žene?

– Kako je Mona Lisa prototip idealnog ženskog lica, tako je vlastita geometrija ljudskog tijela također prikaz svojevrsnog savršenstva, premda nimalo nalik onome geometrijskih tijela. Stoga pitanje ipak trebamo raščlaniti na dva pojma, tj. umjetnike koje inspirira ljudsko tijelo i one kojima je lice polazište svega. Mene je oduvijek ispunjavao i ujedno intrigirao pogled, on je nešto toliko neuhvatljivo i jednostavno je vječna inspiracija. Svaka osoba je jedinstvena, stoga susret sa svakom novom osobom je neotkriveno prostranstvo, široko poput svemirskih daljina. Zagledajte se u nečije oči i vidjeti ćete sve, no i puno više od toga… Kako sam štovatelj romantičnog pristupa, nalik onome iz druge polovine prošlog stoljeća, dosta svoga rada zasnivam upravo na tom izričaju, premda nastojim ne robovati okvirima, već se razvijati u smjeru u kojemu se osjećaš slobodno i ugodno. Time žena koja ne otkriva previše daje tu dimenziju elegancije i estetike, dajući na maštu gledatelju da i sam na neki način sudjeluje u svemu, kao promatrač te donosi zaključke. To je priča iza koje stojim i koju nastojim dobiti u svojim radovima.

SHARE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.