Profesionalni sportaši često se susreću s promjenom plana u karijeri prouzrokovanom nekom teškom ozljedom. Saimon Grudi bio je košarkaš. Trudio se napredovati, no u više navrata stanje njegovog koljena dalo mu je naznaku da treba promijeniti svoj profesionalni sportski put. Nakon višegodišnjeg treniranja, postao je fitness trener u Fitness you u Galižani.

Pozvali smo ga u goste te nam je u par crtica opisao svoj put od košarkaša do trenera.

STALNI POKUŠAJI REHABILITACIJE

– Naučio sam se prvo raditi na sebi jer sam prije devet godina ozlijedio koljeno dok sam igrao košarku. S košarkom me je bilo svugdje po malo. Puko mi je prednji ligament i krenuo sam na rehabilitaciju. Nakon rehabilitacije, pokušao sam se vratiti u košarku i opet mi je sve puklo. Odlučio sam se operirati i prošao ponovno cijeli proces rehabilitacije. Opet sam pokušao igrati i koljeno je ponovno otišlo i tada je tu bilo gotovo s košarkom. Počeo sam tada raditi na sebi u teretani i sa fitnesom. Košarka mi je bila sve. Htio sam se time baviti profesionalno i nisam uspio. Morao sam naći alternativu. Sada radim ono o čemu prije ne bi uopće razmišljao.

ZAMIJEĆEN POTENCIJAL

– Denny me je motivirao da krenem kao trener. Mene je bilo malo strah svega toga. Mislio sam kako ću morati upisati studij u tom smjeru, no onda sam upisao nekoliko tečajeva. Prije dvije godine me u biti Denny počeo pripremati, ali mi nije rekao što ima u planu. Vidio je da mi to ide i da to volim, ali mi nije odmah htio reći, nego me je laganim tempom vodio k tome. Primijetio je moj potencijal prije negoli sam ja uopće znao da imam potencijala.

PODIZANJE ATMOSFERE

– Dok sam bio samo član kluba, za vrijeme treninga, bio sam taj koji bi puno pričao ali sam i puno radio. Kad bi vidio da netko zabušava, pokušao bi uvijek motivirati tu osobu.

Kao trener, još više motiviram ljude. Kad treniraš onda je to drugačije. Treniraš za sebe i možda tu i tamo nekome pomogneš. Kao trener, moraš uvijek gledati klijenta, da ga motiviraš, da se osjeća dobro, da mu daš uvijek neke vježbe koju mu odgovaraju jer ne mogu svi raditi isto i moraš uvijek ponuditi i alternativu.

SLUŠATI SVOJE TIJELO 

– Sport moraš voljeti kao i treninge. Teško je sebe trenirati i natjerati se da svaki put podigneš malo ljestvicu, i ne možeš uvijek ostati na istom. Trebaš slušati svoje tijelo. Neki treniraju svaki dan, a nisu profesionalci i ne znaju da tijelo mora imati odmor. Ako danas odradim jak trening minimum jedan dan moram pauzirati. Nikad se ne bi trebali odrađivati jaki treninzi dan za danom. Može se trenirati svaki dan, ali u nekakvim kombinacijama. Idealno bi bilo odraditi četiri treninga na tjedan.

SHARE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.