Kažu da za ljubav treba imati dušu, a za gitaru treba imati žicu. Pravi primjer dobrog gitariste je sentimentalan Dejan Damijanić, član poznatog benda Night Express, ali i autorskog istarskog benda Grrinta orijentiranog k žminjskom dijaletku. Svojim zabavnim karakterom, obje grupe osvojile su širu publiku, pa se stoga može zaključiti kako je i Dejan sklon pozitivnom i zabavnom načinu razmišljanja.

Kao i uvijek nasmijan i veseo, Damijanić dao nam je nekoliko informacija o svojim počecima, o potrebnim elementima za postati dobar gitarist, koje emocije se bude u njemu kad u ruke primi gitaru, usporedio je cover i autorski bend, te nam je ukratko opisao odnose u njegove dvije obitelji.

DUH GITARISTE OD OSNOVNE ŠKOLE

– Želja se pojavila negdje u drugom ili trećem razredu osnovne škole kad sam počeo slušati heavy metal i rock. Ali konkretno nagon za sviranje gitare potaknuli su mi Iron Maiden i njihove virtuozne gitarističke vratolomije koje sam godinama “skidao” na zračnoj gitari ispred ogledala. Dosta dugo sam taj nagon gajio u sebi i samo je rastao ali tek s 18 sam “prosvirao”. Kažu da nikad nije kasno i eto, stvarno nije.
Danas imam drugačije poimanje sviranja gitare, ali valjalo je sve to proći i pronaći se.

RECEPT ZA DOBROG GITARISTU

Definitivno treba imati bar malo sluha i osjećaj za ritam, ali vježbanje i upornost su ključni po meni. 20% je talent ili “žica, a 80% rad, trud, vježbanje, ustrajnost .

OSJEĆAJI STRASTI I UZBUĐENJA

Od prvog dana do danas kad god ju primim obuzme me osjećaj strasti i uzbuđenja. Pogotovo ako nisam svirao par dana, tada taj osjećaj bude još intenzivniji. To je taj gušt koji me gura dalje i nadam se da neće nikada nestati.

COVER VS AUTORSKI BEND

Danas skoro da nema razlike između cover i autorskih bendova jer većina autorskih svira covere. Obje varijante imaju svoje prednosti i mane. U cover bandu uvijek možeš prilagoditi repertoar ekipi koja sluša i na taj način lakše manipulirati i “natjerati” publiku na ples, pjevanje, show, štalu. Autorski band koji svira samo svoje pjesme je tu dosta zakinut i ograničen osim ako ima dovoljno velik broj fanova jer ako im pjesme ne prolaze nemaju baš neki izbor osim da ponove 8 puta njihov aktualni hit kojeg svi znaju ili opaliti po coverima. Mislim da je zbog toga i došlo do toga da gotovo nema razlike između autorskih i cover bendova. Meni osobno nema ljepšeg osjećaja od samog procesa stvaranja pjesme iz nule i još kad na koncertima publika zna tekst i pjeva s tobom. Milina!

TAJNA USPJEHA NIGHT EXPRESS-a

Pa nije neka tajna. Dugogodišnji rad, trud, ljubav prema glazbi i davanje 120% sebe u to. Ipak, najbitnija stavka po meni su zdravi međuljudskim odnosi i veliko prijateljstvo među nama. Kao da smo si druga obitelj.

REFLEKCIJA KARIJERE NA OBITELJ

Imam veliku podršku obitelji, pogotovo djece. Oni su moji najveći fanovi. Nije lako prilagoditi se mom noćnom životu, ali tako je od prvog dana pa nam je to normalno. Mada bih lagao kad bih rekao da smo jedna sasvim normalna obitelj, ali normalno je dosadno. (foto: Zlatko Gotovac)

SHARE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)