Kažu da se muškarci osvajaju kroz grlo s dobrom pripravljenom hranom, a što li se dogodi kada muškarac primi kuhaču i počne sam pripravljati fine delicije za svako nepce? Tada on osvaja široku publiku koja ga prati u stopu kako bi se našla prilika kušanja finih remek djela kuharstva.

Jamie Oliver, Mate Janković, Gordon Ramsay, Joël Robuchon, Ana Ugarković, Tomislav Špiček, Ferran Adria i Branko Ognjenović samo su dio popisa velikih majstora kulinarstva. Jedan kulinarski majstor u Istri je mladi Marko Botić koji svojim rukama i idejama stvara prekrasna kulinarska remek djela. Popričali smo s Markom kako bi otkrili kako se opredijelio za kulinarstvo, koja su odličja dobrog kuhara, koja je njegova omiljena kuhinja, kako upotrijebiti tradiciju i kreativnost u kuhinji te kako je kuhar vrednovan u Istri.

ODABIR KUHARSTVA PRIRODNIM TIJEKOM

– Smatram da kuharsku profesiju nisam baš odabrao, već mislim da je to bio više neki prirodni tijek. Još sam se već kao klinac gurao u kuhinju i gledao što se tamo sprema, čak sam oponašao razne kuhare koje bi vidio na TV-u. Slaganje lonaca, prebacivanje tave i bacanje palačinki u zrak bili su prvi pravi znakovi da mi je mjesto baš u kuhinji.

EPITET DOBROG KUHARA

Biti dobar kuhar znači svaki dan raditi na sebi, proučavati nove trendove, pratiti što se događa u kulinarskom svijetu i konstantno tražiti nove izazove. Zanimanje kuhara nije jednostavno, zapravo je jako izazovno stvoriti nešto novo i pratiti taj ritam kada se nešto priprema, kada se slažu nove ideje na tanjuru i zadovoljstvo gosta na kraju cijelog tog procesa. Nema ljepšeg trenutka od onoga kada je gost zadovoljan i oduševljen mirisima i okusima na njegovom tanjuru.

OMILJENA KUHINJA

– Najviše sam se našao u mediteranskoj kuhinji, gdje imam punu slobodu u spremanju različitih jela koji se baziraju na zdravim, lokalnim i laganim namirnicama. Istra je beskonačni izvor ukusnih, svježih i specifičnih namirnica koje treba što više iskoristiti u pripremi i prezentaciji jela.

KREATIVNOST TRADICIJA

– Kreativnost i originalnost su neizbježni u današnje vrijeme te predstavljaju jedinstvenu vrijednost jednog kuhara, a upravo se ta vrijednost i kvaliteta u kuhinji oslanjanju na tradiciju koja je baza svega. Želim naglasiti da svaki kuhar mora iskoristiti svoje JA, unijeti ga u svoj rad i ne bojati se predstaviti sebe i svoj način kuhanja na najiskreniji mogući način.

VRIJEDNOST KUHARA U ISTRI

– Imao sam priliku raditi s odličnim kuharima, cijenjenim profesionalcima koje sam sreo tijekom mojeg upoznavanja Istre i cijele gastro-regije. Istra je oduvijek bila među pretečama kada spominjemo dobru kuhinje. Kuhari su se oduvijek cijenili kao i tradicija koja se i dandanas njeguje, ali nikada nije postojao strah od novih ideja i eksperimentiranja u pripremi jela. U posljednje vrijeme možemo primijetiti dosta pomaka, stalno se organiziraju novi eventi, zanimljive radionice za obrazovanje kuhara, otvaraju se edukacijski centri i gastroklubovi. Sve više ljudi prepoznaje kvalitetu Istre kroz eno – gastro ponudu što govori u prilog tome kako su kuhari davno prevazišli okvire samo svoje kuhinje.

SHARE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.