Ana Lepinjica bavi se rukometom od 2002. godine te se je već svojedobno proslavila kao jedna od najuspješnijih sportašica Pazina. Danas, Ana igra za Ženski rukometni klub Rudar (Labin) koji se nalazi na vrhu tablice s ekipom iz Crikvenice u 2. Hrvatskoj rukometnoj ligi Zapad. Zanimljivost kluba je da su u sedam utakmica djevojke ostvarile čak sedam pobjeda.

Sa sportskim genima u krvi, iz različitih sportova Ana krenula je u svoj sportski razvoj putem rukometa gdje je našla idealno rješenje za svoj živahan, ali nadasve pozitivan, duh kojeg nam je predstavila u par odgovara na naša znatiželjna pitanja što možete pročitati u nastavku.

OD PRIJEDLOGA SESTRIČNE DO RUKOMETA

– Kao dijete dva bivša profesionalna sportaša, tata se bavio nogometom, a mama atletikom, koji su kasnije postali dva školovana trenera, te kao sestra troje braće također nogometaša, sport je tradicija u našoj obitelji. Kao mala, sa šest godina počela sam s gimnastikom, kasnije još dodala odbojku, košarku i atletiku. S obzirom na promjenu mjesta prebivališta, na prijedlog sestrične upoznala rukomet. Oduševila sam se dinamikom tog sporta. Brza igra, ekipni sport u kojem nema pojedinca i u kojem svi moramo odraditi svoj zadatak da bi se postigao pogodak, obrana-napad, kontre, finte, pravila, puno trčanja, što je meni kao živahnoj osobi jako dobro leži. Našla sam se u tom sportu i tu jednostavno i ostala do današnjeg dana.

MANE I VRLINE RUKOMETA

– Mane i vrline ženskog i muškog rukometa su identične. Mane bi bile česte povrede čije je jednim dijelom kriva lošija ili nedovoljna fizička sprema, a drugim dijelom loš trenutak ili krivi pokret. Vrline, s kojima se svaki sportaš može složiti, vezane su uz osjećaj kad izađeš na teren, pred ljude u publici i sudac da znak za početak utakmice. Gdje svi problemi i obaveze prestaju i postoje samo 2 ekipe, 3 koraka, lopta i gol.

UTJECAJ SPORTSKIH AKTIVNOSTI NA ORGANIZAM

– Sport i bilo kakva vrsta rekreacije svakako ima pozitivan utjecaj na tijelo i organizam. Održava tijelo u formi, povećava tonus mišića i opušta glavu. U pripremnom dijelu imamo pet treninga tjedno, a u prvenstvenom četiri treninga po sat i pol uz utakmicu vikendom. Bolje se osjećam nakon treninga, odnosno utakmice, i fizički i psihički. Lakše izdržim smjenu na poslu kad sam u kondiciji, bolje spavam, zadovoljnija sam sama sa sobom.

MISLI TIJEKOM IGRE

– Lopta, 3 koraka, gol i da svaki igrač na terenu odradi svoj zadatak kako bi se stvorila šansa za šut. Na kraju da se postigne pogodak. Jedino se o tome razmišlja tokom igre.

RUKOMETNA LOPTA

– Meni ona predstavlja stress-free zonu. Trenutak kad kročiš na parket, bilo to na trening ili utakmicu, prestaju svi svakodnevni stresovi. Kao što sam već rekla postoje 2 ekipe, 3 koraka, lopta i gol. 90 minuta dnevno puštaš sve probleme, obaveze i misli u svlačionici i ulaziš na parket prazne glave, koncentriran samo na to da daš svoj maksimum i ispuniš očekivanja i zadatke koji se od tebe traže. I na kraju, tu je ono zadovoljstvo koje dolazi nakon odrađenog treninga, odnosno utakmice. (foto: Katarina Franković)

SHARE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.