Tko je današnja poslovna žena? Mogu li se uopće i tako zvati? Neke se same tako nazivaju, neke tako drugi zovu dok se neke to trude biti bez pompe i lažnog reklamiranja.

Zašto sad ta tema, e pa zato jer sam neki dan u jednom danu susreo par poznanica, neke poslovno, neke privatno i neke i intimno, sve različite, svaka na svoj način. U povijesti žene su uvijek radile, čak i više od muškaraca, nekad im se to priznavalo, nekad ne, zavisno o okruženju u kojima su živjele, a kako je danas?

Današnji modni trendovi udarili su i na taj segment društva. Žene koje rade, radne žene, poslovne žene, radnice, djelatnice, ima ih svih vrsta pa ćemo neke i opisati sa strane muške perspektive.

Žena radnica, tipična je šljakerica, neumorna i uporna, ona koju život nije mazio, to su naše konobarice, blagajnice, čistačice, prodavačice, vozačice itd. One su se uhvatile ukoštac sa životom i rade, i koliko god da im je teško u životu, i fizički i financijski, guraju, bore se, odglume kakav sretan dan, ali u principu su umorne kao zemlja, što nije razlog da ne nađu vremena i snage za voljenog muškarca, obitelj ili bilo šta. Većinom nisu ograničene i mogu raditi kao pas cijeli dan na glupoj blagajni šugavog trgovačkog centra ili lokalne pekare te se prepustiti još u žešćoj akciji kad završi radno vrijeme.

U nekim više kompleksnim i finim poslovima, podijelio bi stvari u dvije kategorije, gdje je jedna generalno pozitivna, a druga generalno negativna.

Ova negativna pojava zove se KARIJERISTICA. To su takozvane poslovne žene koje uspjeh najmanje vežu uz svoju stručnost iako je neke stvarno i imaju. One su u principu bez srca i emocija, imaju neki svoj cilj i ne zastaju ni pred čim da ga ostvare. Nemaju granica u varanju, trikovima i namještanjima svih vrsta. Smicalica im je kao jogurt za dobro jutro, ta će bez problema smjestiti kolegi ili kolegici zamku, patku ili aferu samo da postigne cilj, gaziti će preko leševa da se probije, a ako se treba i probiti u onom drugom smislu njoj je još bolje. To mi je jednom rekla jedna “uspješna pulska poduzetnica” čija je karijera vrtoglavo rasla proporcionalno njenom probijanju s rukovodećim kadrom u jednoj većoj pulskoj tvrtki. Plastičan osmijeh, ponekad i grudi, iskorištavanje ljudi, ucjene i prevare su im glavni aduti. U privatnom sektoru bez srama pljuju konkurenciju, jer je najlakše popljuvati drugoga da bi uzdignuo sebe. Vrlo su aktivne na društvenim mrežama, stalno objavljuju neku idilu, sve je super, naslikavanje i iskakanje iz paštete im je glavni trend, nema dana da ih nema na internetu, pogotovo na Instagramu. To je nemoguće koliko pate od tih stvari, a onda kao finiš grupno, te neke asocijacije i udruge “poslovnih žena” neko ušminkavanje u štiklama i opet naslikavanje po nekim kafićima, restoranima, klubovima. Skup glupača koje se međusobno mrze, ali se u jatu predstavljaju kao neka eminencija, krema i jet set. Bitno je koja će se bolje obući za tu prigodu i koja će pokazati da ima više.

Potkategorija tih poslovnih žena su sponzorske karijeristice, to su one koje su se proračunato zaljubile u nekog poduzetnika pa je sama penetracija njegovog kapitala u njezinu kasicu od nje načinila damu i poduzetnicu, kako se one vole nazivati, i sad ona mlati s zlatnom karticom po gradu, kao nešto radi, a u principu radi neke sekundarne poslove koje ionako odrade drugi čim zapne, a ona u radno vrijeme brije gradom pegla navedenu karticu i ispija kave. Većina tih besposličarki se može prepoznati po “sportskom životu” jer one se stalno nešto rekreiraju, trče, jašu, radi samoreklame na Instagramu i Facebooku. Brijao sam s nekim takvima i nisu mi đir, jer znam da su lake žene, da imaju previše kilometara i znam da će me zeznuti ako ikad budemo u vezi. Jeftinije mi dođe posjet nekom muškom wellness centru u susjednoj državi, čist račun, bez ljubavi i ljubljenja.

Druga kategorija, POSLOVNJAČA je žena koju život nije mazio. Radi od jutra do sutra. Daje sve od sebe kako bi taj posao išao naprijed. Cijeni ljude, cijeni rad i muku, neće nikoga zeznuti ni prevariti. Poštena je i kao takva ima puno problema u današnjem korumpiranom svijetu. Pokušava razviti taj svoj posao na sve viši i viši nivo, želi uspjeh svima u svojem okruženju, nije ljubomorna kao ove prve. Voli stvarati nove poslove, nove puteve i stalno misli pozitivno, kako da još nešto napravi. Kad sve završi, ode spavati pa se u sred noći digne napravi još nešto. Takve su požrtvovne i vrijedne, prave pčelice, nema toga što ta ne može. Poslovnjače trgaju i lome sve prepreke i taj način života najčešće slome upravo sebe, nakon nekog vremena takvog života postanu boležljive i osjetljive. Rade po cijele dane i noći, jer nemaju poleđinu, nemaju sponzora da plati, ni stranku da namjesti. One su borci koji počinju iz nule i idu do kraja, ta će radije pošteno propasti nego da nekoga prevari ili zakine. Poslovnjače plaćaju porez točno u dan, ne duguju nikome, ali su njima mnogi dužni, a često ih i zeznu. Zbog toga nekima pati privatni život, teško nađu pravog muškarca, jer su rijetki koji to razumiju i trpe. Obično mora bit neki sličan luđak i onda je to prava veza. Poslovnjača je vrlo kreativna, kako na poslu tako i u intimi. Treba to znati pratiti. Njen tempo, ali i nju. Njoj ne treba sponzor, jedan koji će ju kupiti sa skupim satom ili novim čizmama kako bi bila poslušna ženica koja samo šuti, pegla, kuha, pere i sprema. Ona priča, ponekad i previše, a ponekad ni ne zucne jer je usredotočena u posao, a onda bolje joj ne smetati. Umjesto sponzora njoj treba prijatelj, kompa, iskren partner, onaj koji će ponekad povući i po kući i u životu, brinuti se oko eventualne djece i kad nje nema, skuhati i peglati, bit frajer i ljubavnik kad dođe umorna od posla i stresa, uletiti joj na radno mjesto i tamo joj skinuti gaćice i poseksati se iz jednog posve ludog razloga. Trebaš biti luđi i od nje i znati joj pokazati kako ju cijeniš što je poslovnjača, jedna od onih poštenih, rijetkih i posebnih, koja radi koje doba u noći i nije joj ništa teško. Samo pazi, one u sebi imaju nekakav detektor laži i ako nanjuše da nisi iskren, otići će od tebe kad se najmanje budeš nadao ili će ti piliti dok ne izgovoriš tu pravu istinu. S njom moraš biti luđak, ali i iskreno voljeti tu ludost. Ako nisi zvjerka koja je uvijek upaljena, bolje ni ne počni jer mogla bi te “pojesti”.

 

SHARE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.