Iako vrućina i sparina više nema, sladoled i hladni napitci su još uvijek na repertoaru ugodnih osvježenja, ali što kad nam zubi reagiraju? Što kad se pojavi osjetljivost zubiju na hladno? Odgovor nam nudi stomatolog Haris Šabić.

OSJETLJIVOST ZUBA

Danas se više od 90% ljudi žali na nekakvu preosjetljivost zuba. Uzrok tome leži u načinu četkanja zuba, kada se koristi prejaka sila ili pretvrda četkica. Daljnji uzrok je karijes ili parodontopatija.

UČESTALA POJAVA PROBLEMA

Moguće su pojave privremene preosjetljivosti koje s uporabom paste za osjetljive zube ubrzo prolaze. Ukoliko se taj simptom javlja učestalo i onemogućuje normalno funkcioniranje, potrebno je otići stomatologu, da se vidi uzrok.

Uzrok se mora ukloniti i tek onda ići na simptomatsku terapiju. Ukoliko je karijes uzrok, potrebno je ukloniti karijes i napraviti ispun ili ukoliko je karijes jako dubok onda treba napraviti devitalizaciju zuba i opskrbiti zub ispunom ili krunicom.

Česti uzrok su ogoljeli zubni vratovi zbog nepravilne tehnike četkanja ili pretvrde četkice. Dolazi do povlačenja zubnog mesa i klinastog defekata samog zubnog vrata. U tim slučajevima treba promijeniti tehniku četkanja i napraviti ispun, a u težim slučajevima potrebna je i parodontoloska intervencija.

 

 

 

SHARE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.