“Sav svijet je pozomica, a ljudi, žene u njoj glumci samo, što dolaze i odlaze sa scene,i mnogo život uloga mu pruža…” riječi su kojima je Shakespeare usporedio svijet s glumom u “Kako vam je drago”.

U Puli postoji drugi način usporedbe svijeta s glumom pomoću radionica Udruge Pozornica & Govornica koje vodi Rade Radolović.

Kroz osnove glume, javne nastupe te pripreme za studij glume, Rade pomaže učesnicima da nauče koristiti glumu kako bi oslobodili sebe i svoje izražavanje.

Nismo popili s njim kavu, ali zato uspjeli smo dobiti nekoliko direktnih informacija o radionicama i njenim učesnicima, te o njegovom pogledu na značaj glume.

POČETAK UZ BORKA PERIĆA

– Za mene je to igra. Cijela priča počela je kad sam bio klinac. Tada smo se danas poznati glumac Borko Perić družili kao klinci. Igrali smo se i pozvao me da dođem u dramski studio jer su se tamo isto igrali i kako bi me moglo sviđati. Došao sam tamo i od onda sam započeo jer mi se sviđa taj princip igranja. Kad se igramo onda smo slobodni i slobodno se izražavamo, nemamo tremu i bude nam lijepo.

MASKE U GLUMI I JAVI

– I glumi i u javi svi nose podjednako maske. Onda postoji ta neka vještina skidanja maski i upoznavanja s tim vještinama skidanja i stavljanja masaka te se njihovoj potrebi.

VOĐENJE UDRUGE

– Sada se najvećim dijelom bavim vođenjem Udruge Pozornica & Govornica te u radu s ljudima gdje radimo na savladavanju treme, poboljšavanju glasa i govora te razvijanju raznoraznih kognitivnih vještina, ali i igram u kazalištu gdje su nam trenutno aktivne predstave “Rinimo ga naprid”, “Djevojačka večer” i imamo jednu dječju “Ima da te ima”.

Prvenstveno učesnike radionica zanima nekakav rad na sebi. Češto me ljudi znaju pitati što će dobiti tim radionicama. Mogu im reći da će dobiti štogod si uzmu. Svakome treba nešto drugo, za svakoga je nešto drugo i svako radi nekakav drugi posao i nešto drugo mu pomogne. Prvenstveno dolaze raditi na sebi pa možda nekog i zanima ta gluma. Većinom sam se susretao s ljudima kojima je bilo dovoljno to da to rade za sebe. Nismo razmišljali još o radu na poslovnim prezentacijama. Možda dođemo jednoga do toga, ali nam to nije primarno. Primarne su nam te neke osobne stvari gdje netko svlada tremu kod javnog izlaganja bilo koje vrste, radi li se to o ostvarenju nekog predavanja ili poslovnog sastanka.

Točno prije godine započeli smo s radom i sada slavimo naš prvi rođendan. Polaznika je bilo, dolazili su, odlazili i ostajali su. Raditi na sebe u tim zrelijim godinama je dosta hrabro. Kada smo mi počinjali s tim studijem glume bili smo još klinci i tada je bilo lakše nekome reći nešto i ispraviti, a što je osoba starija, to je malo teže. Polaznici su nam od 24 do 74 godine.

GLUMA KAO POMOĆ U ŽIVOTU

– Važno nam je da se radi i druži i upoznati ljude da te glumačke vještine mogu stvarno pomoći u životu. To nije nikakav bauk ili nešto strašno. U razgovoru s učesnicima vidio sam da im je to stvarno pomoglo po raznim situacijama. Dogodilo se da nakon što smo jednu vježbu odradili jedna gospođa mi je rekla kako joj je to pomoglo u svađi s bratom, zatim bila je tu i situacija kada je vježba pomogla gospođi prilikom davanja intervjua ispred kamere i sviđalo joj se.

SHARE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)