Paušalisti odnosno mali obveznici fiskalizacije će se početkom srpnja suočiti s laganim promjenama o kojima nas obavještava naša knjigovođa Renata Cvek iz pulskog Cvek Consultinga.

PROMJENE U ZAKONU O FISKALIZACIJI

  • Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, objavljen je u Narodnim novinama br. 115/16 (većina njegovih odredbi stupa na snagu 01. srpnja 2017. godine), propisuje obvezu fiskalizacije računa, putem naplatnih uređaja, za sve obveznike fiskalizacije, pa i za one koji porez plaćaju paušalno. Mali obveznici fiskalisacije – paušalisti, do 30. lipnja 2017. godine mogu gotovinske račune izdavati iz uvezene knjige računa, koje su prethodno ovjerili u Poreznoj upravi. Međutim, od 1. srpnja 2017. godine, propisuje se obveza izdavanja fiskalnih računa putem naplatnih uređaja, uz korištenje certifikata Fine i internetske veze za razmjenu podataka.

DUŽNOSTI OBVEZNIKA FISKALIZACIJE

  • Obveznici fiskalisacije dužni su, prije slanja prvog računa, putem servisa e-Porezna, dostaviti podatke o poslovnim prostorima, kao i podatke o proizvođaču i održavatelju programskog rješenja. Porezni obveznici, koji nemaju certifikat za pristup e-Poreznoj, navedene podatke dostavljaju putem propisanog obrasca za prijavu podataka u nadležnu ispostavu Porezne uprave. Obveza svih obveznika fiskalizacije je, i nadalje, na računima iskazati sve zakonom propisane podatke, donijeti interni akt kojim se uređuju pravila slijednosti numeričkih brojeva računa, popis poslovnih prostora s njihovim opisom i oznake poslovnih prostora, te na svakom naplatnom uređaju istaknuti naljepnicu o izdavanju i uzimanju računa.

NE ODNOSI SE NA FIZIČKE OSOBE KOJE OSTVARUJU DOHODAK OD IMOVINE

  • Novi zakon nema utjecaja na fizičke osobe koje ostvaruju dohodak od imovine, iznajmljivanjem soba/apartmana turistima, pa se, za njih, od 1. srpnja 2017. godine, ništa ne mijenja, dakle oni nisu dužni fiskalizirati račune, niti kupovati za to posebne uređaje.

SHARE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.