Turisti su stigli, restorani, hoteli i kafići su se ponovno otvorili, a s njima i usluge koje uključuju sportsko-rekreativne i pustolovne aktivnosti.

U mnoštvu ponude, postoje lagane uobičajene aktivnosti, ali i one gdje se u uviđa veći rizik za korisnika. Ukoliko ste zainteresirani za pružanje takve vrste usluga u turizmi, svakako si pročitajte savjete koje vam upućuje Renata Cvek iz pulskog Cvek Consultinga.

PROPIS ZAKONA O PRUŽANJU USLUGA U TURIZMU

– Zakon o pružanju usluga u turizmu propisuje pod kojim se uvjetima pružaju usluge koje uključuju sportsko-rekreativne ili pustolovne aktivnosti, kao što su ronjenje, jedrenje, jahanje, gorsko – planinarsko vođenje, splavarenje, rafting, vožnju kanuima i drugim sličnim plovilima, paragliding, bangee-juping i skijanje, te koje kvalifikacije moraju imati za te djelatnosti stručno osposobljene osobe, treneri, instruktori, učitelji, vodiči i slično, koji moraju imati verificirane licence.

Za pružanje navedenih usluga, pravna ili fizička osoba mora ishoditi rješenje o odobrenju od nadležnog ureda državne uprave u županiji, prema mjestu pružanja usluga.

OBAVIJEST O RIZIKU

– Pružatelj sportsko-rekreativne ili pustolovne aktivnosti usluga dužan je istaknuti informaciju u pisanom obliku, ali i usmeno upoznati korisnika usluge s vrstama rizika, te ga i osigurati od posljedica nesretnog slučaja.

Osobe do 18 godina starosti mogu biti korisnici takvih usluga samo uz pisanu suglasnost roditelja. Nadalje, istim osobama pružatelj usluga može odbiti pružanje usluga, ako postoji povećani rizik, bez obzira na suglasnost.

SHARE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.