Stigao nam je upit jedne čitateljice glede pulsiranja zuba. Žalila nam se kako joj to smeta te smo se za savjet obratili našem stručnjaku za usnu šupljinu Harisu Šabiću.

Haris je odmah savjetovao da se čitateljica što prije obrati svom stomatologu iako se možda straši same ordinacije i stomatološkog zahvata.

Kako ističe Šabić, bol je subjektivan osjet koji se javlja kao prvi obrambeni mehanizam kada nas organizam želi upozoriti za neku disfunkciju.

PULSIRANJE

Kod zubobolje, postoje manje i više ozbiljniji problemi. Pulsiranje spada u ozbiljniju skupinu bolova, a kao najčešći uzrok tomu je karijes na zubu. Kako nam objašnjava Šabić, zbog karijesa bakterije dolaze do živca i počinju uništavati zdrave stanice. Tada imamo povećanu osjetljivost na termičke podražaje te povremeno pulsiranje.

U početku javljaju se prolazne upale kao povremena osjetljivost na hladno ili slatko, a ukoliko se ne reagira na vrijeme, bakterije penetriraju dublje u živac i tada nastaje nepovratna upala živaca gdje se živac ne može spasiti te se mora odstraniti te se kanali pune gutaperkom i primjenjuje se rad uz kompletno odstranjivanje karijesa.

OPASNOST

Naravno, dogodi se netko usprkos boli želi izbjeći zubara i tada se bakterije šire iz zuba u kost i kako vrijeme prolazi počinje se uništavati okolna kost te se dolazi do stanja da se mora izvaditi zub jer je izgubljeno previše okolne kosti.

SAVJET

Ukoliko osjetite pulsiranje u zubu, javite se čim prije svom stomatologu. On će prema kliničkom nalazu,  radiološkoj snimci te svim potrebnim testovima odrediti kakvu terapiju je prikladno primijeniti kako bi se sanirao vaš zub.

SHARE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)