Bliži se najprofitabilniji dio godine za stanovništvo Istarske županije, ljetna sezona. U tom periodu svatko želi zaraditi kako povećanim obujmom rada tako i iznajmljivanjem. U Istri ima veliki postotak ljudi koji su otkupili neku nekretninu, a nemaju hrvatsko državljanstvo.

O njihovim poreznim obvezama informirala nas je Renata Cvek iz knjigovodstvenog ureda Cvek Consulting koja nam u startu navodi da odobrenje za iznajmljivanje soba, apartmana i kuća za odmor mogu dobiti samo državljani Hrvatske te državljani ostalih država članica Europske unije i Švicarska.

Državljani trećih zemalja ne mogu dobiti odobrenje za pružanje ugostiteljskih usluga, pa iznajmljivanje privatnog smještaja mogu obavljati samo ako registriraju obrt, trgovačko društvo ili temeljem ugovora o najmu s turističkom agencijom.

OBVEZE IZNAJMLJIVAČA DRŽAVLJANA ČLANICA EU I ŠVICARSKE

Iznajmljivači državljani ostalih država članica EU i Švicarske obvezni su najkasnije 15. dana prije početka obavljanja djelatnosti prijaviti se Poreznoj upravi radi registriranja za potrebe PDV-a.

Kod iznajmljivanja izravno gostima ili putem turističke agencije, nerezidentni iznajmljivači moraju izdati račun i na uslugu smještaja obračunati PDV po stopi od 13%.

Dohodak nerezidenta može se oporezivati na tri načina.

Ukoliko im prihod ne prelazi prag propisan za ulazak u sustav PDV-a onda se primjenjuje porez u paušalnom iznosu. Paušalni porez smatra se konačnim porezom pa porezni obveznik po toj osnovi ne može podnijeti godišnju poreznu prijavu. Godišnju paušalni porez na dohodak plaća se u iznosu od 300,00 kuna po krevetu pomnoženo s odgovarajućim koeficijentom područja u kojem se usluga pruža.

Drugi način je porez na dohodak koji se primjenjuje na temelju podataka iz poslovnih knjiga. Ovaj način oporezivanja primjenjuje se, ako je iznajmljivač ostvario prihode od iznajmljivanja u iznosu većem od 230.000,00 kuna.

Ukoliko iznajmljivač ispunjava zakonske uvjete ili podnese vlastiti zahtjev može se primijeniti porez na dobit.

OBVEZE IZNAJMLJIVAČA DRŽAVLJANA TREĆIH ZEMALJA

Državljani trećih zemalja ne mogu dobiti odobrenje za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu, izuzev u slučaju ako registriraju obrt ili trgovačko društvo. U tom slučaju radi se o isporukama koje su oslobođene PDV-a do praga od 230.000,00 kuna.

SHARE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)