WordPress Image Gallery Plugin

Jedan od bitnih elemenata svake svadbe je fotograf. On je taj koji će ovjekovječiti taj poseban dan. U tom danu, fotograf je stručnjak koji će pronaći prave momente kojima će fotografska oznaka ostaviti dugovječne lijepe uspomene kojima će se svi radovati.

Nenad Šimunić je jedan od heroja svadbene fotografije u Istri koji svojom genijalnošću, iskustvom te ozbiljnim pristupom radom pretvara svaku fotografiju u umjetnost.

Objasnio nam je što je za njega znači fotografiranje vjenčanja, ali i modne fotografije, koja je njihova svrha te kako se on karakterno ubacuje unutar same fotografije pa pročitajte u nastavku.

FALL IN LOVE PHOTOGRAPHER, OD FASHIONA DO VJENČANJA

– Zanimljivo, ranije nisam mislio da ću fotografirati vjenčanja, ikada. Uvijek sam se osjećao kao da je to prevelika odgovornost. Mrzio bi i samu pomisao da uništim nečije vjenčanje. Kaže se samo zato što ste fotograf, ne znači da možete slikati vjenčanja. Fotograf mora poznavati sve vrste tehnika kako bi bio uspješan na vjenčanjima, sama ta činjenica predstavlja velik izazov, a to je nešto što ja volim.

Moja neutaživa želja i volja za novim izazovima, uvela me u svijet vjenčanja, a bio sam naoružan godinama iskustva u modi, radu s rasvjetama, ljudima, fotografiranju raznih evenata.

To je poseban svijet, gdje morate razumjeti i poštovati ritam i imati pravu osobnost da podnesete pritisak. U modnoj fotografiji možete zaustaviti vrijeme i ponovno uslikati kadar sve dok nije savršen.

Na svadbi, dobivate jednu priliku i bolje vam je da bude kako treba. Sada, nakon mnogih uslikanih vjenčanja, mogu reći da je to nevjerojatno iskustvo, raditi s ljudima koji su tako sretni, puni ljubavi, topline i zahvalnosti.

Fotografiranje vjenčanja hrani moju dušu, dok moda ponekad i ne. Moda će uvijek biti moja prva ljubav, ali mogu prenijeti svoju modnu estetiku na vjenčanja tako da budem i umjetnički zadovoljan.

POSEBNOST ŽENE U PORTRETNOJ FOTOGRAFIJI

– Jedinstvo, a to je osjećaj o kome govore mnogi fotografi, koji kao i ja odbijaju fotografiju kao isključivo optički čin. Pokušavam kroz svoje fotografije uključiti svoj i njihov dijalog, prenoseći vlastiti emocionalni zanos. Aparati i objektivi su samo strojevi, sami po sebi slijepi. Oni su samo sredstva za rad, dok ono što vidimo na fotografijama je rezultat djelovanja i viđenja fotografa. Prikaz emocija koje žive u fotografiji je za mene ono što čini fotografiju uvjerljivom.

Trudim se da na mojim fotografijama nije riječ o lijepoj fotografiji nego o ljepoti koja posjeduje istinsko znanje, čisti oblik koji se postiže promišljanjem, opažanjem i istraživanjem.

Jedna od tajni dobrog dugovječnog portreta je sigurno odnos između fotografa i subjekta.

Također, ovo je teško jer ja imam konkretne ideje o tome što je dobar portret i od čega se može sastojati, ali sam često zaprepašten portretima na koje nailazim, a koji ne poštuju nijedno od tih pravila. Mnoge od tih slika su uistinu spektakularne. I to me stalno podsjeća da je dobra umjetnost sastavljena od mnogo stvari, a ipak to je pitanje na koje se gotovo nikada ne može odgovoriti, barem ne sa sigurnošću. Vjerujem da se mnoge stvari moraju poklopiti u stvaranje dobre slike. Ali, ponekad ništa osim sreće i strpljenja.

SVRHA UMJETNIČKIH FOTOGRAFIJA VJENČANJA

– Veseli me kada mogu na kraju dana isporučiti jedinstvene i umjetničke trenutke koji su snimljeni samo za taj par, na taj dan. Na taj način to postaje stvarno posebno i unikatno. Fotografija nije samo u fotografu, tu je i volja i spremnost para da se zabavi i uživa u trenutku. To je dio koji podiže fotografiju na višu razinu. Mislim da dozu umjetnosti treba unijeti u svaki dio vjenčanja pa i u dijelove koji se obično nazivaju dokumentarnim. Ne vidim razlog zašto isti uslikani kadrovi ne bi mogli krasiti zid dnevne sobe mladenaca. Fotografija mora biti jedna vrsta vizualne poezije, intrigantna, topla i romantična. Želim ljudima dati te posebne i drugačije, kako fotografije, tako i sama iskustva prilikom fotografiranja.

FOTOGRAFI POČETNICI

– Shvaćaju stvari olako, ne ulažu u svoju edukaciju, tvrde da im je fotografija samo hobi da ih ne zanima ništa više od toga, a ipak odrade pokoji plaćen poslić, gdje vrlo često ne cijene, odnosno ne znaju procIjeniti vrijednost istog. Kritiku ne prihvaćaju skoro pa nikakvu, osim ako nije pisana ili izrečena u superlativima, iako njihov rad ne prati baš takvu intenciju. Da mi je novčić za svaki put kada sam čuo, ali ja nisam profesionalac, danas bi bio bogat čovjek. Inače je u fotografskom svijetu prisutno jako puno velikih ega neopravdanih radom, samim time je i mnogima onemogućen napredak odmah u startu. To se ne odnosi samo na početnike, poznajem mnoge koji su dugo u fotografiji, ali bez značajnijeg pomaka u njihovim radovima. FotografiratI nije teško naučiti, ali razumijeti fotografiju i njezinu umjetničku kompleksnost i sadržajnost je. Taj dio mnogi ignoriraju i tu odmah u startu pokleknu i zatvore si vrata daljnjeg napretka.

NENADOVA PRISUTNOST U FOTOGRAFIJAMA

– Kao fotograf unosim uvijek i dio sebe u sliku uz poštovanje subjekta na fotografiji. Snažna fotografija je skup nekoliko elemenata, kompozicije, emocije, dizajna, uhvaćenih u trenutku koji otkriva dublju istinu. Kompozicija na prvom mjestu, uz nju, ljubav, strast i predanost, sve se to vidi na fotografiji. Naravno, nikako ne smijemo zanemariti tehničko znanje. Fotografija je predivan brak između nauke i umjetnosti. Jednako moramo obratiti pažnju na obje strane, ne možemo biti previše koncentrirani niti na jednu. Dobar fotograf mora moći prenijeti gledatelju ulaz u unutrašnji duh što se odražava kroz okolicu, prikazati raspoloženje putem svijetla i na kraju mentalno stanje osobe. Bez obzira što je moj subjekt fotografiranja, radim to strastveno, energično, iskreno i s puno ljubavi, a takav sam i u privatnom životu. Mislim da se to vidi na fotografijama, a znam i vjerujem da to vide i osjećaju osobe koje fotografiram.

SHARE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.