Zaljubljenici u zvijezde sigurno se svake godine pripremaju na vrijeme, prije samog Astrofesta što se u lipnju održava u Višnjanu, kako bi ovjekovječili fotografije lijepu viziju zvijezda.

Marko Benčić iz Pule objašnjava nam kako fotografirati zvijezde. Kako nam Marko govori, potreban nam je DSLR aparat ili napredni kompakt s mogućnošću manualnog podešavanje, te stativ i ako je moguće daljnski okidač.

Kako bi izbjegli poteškoće s refleksijom svjetlosti, trebali bi to odraditi kada nije puni mjesec, ali i smjestiti se na lokacije izvan naseljenih mjesta kako bi se udaljili od gradske rasvjete.

Kada ste našli idealno mjesto, postavite fotoaparat na stativ te mu odaberite manual mode, označen s M. Blend otvorite do kraja, najčešća vrijednost je 3,5. Shutter speed odnosno brzina okidača treba vam biti postavljena na 20 sekundi dok ISO vrijednost postavite na 1600.

“Ovisno o uvjetima na terenu, dodatno ih podešavamo. Zbog rotacije Zemlje, nije preporučljivo koristiti brzinu okidača iznad 30 sekundi jer će se tada zvijezde lagano izdužiti. ” kaže nam Marko.

Prebacite fokus na manualni, te uz live view pokušajte uhvatiti fokus na jednoj od zvijezda. Sliku okidamo putem daljnskog okidađa ili ugrađenog timera. Samo jedan naš najmanji pomak uzrokuje zamućenje fotografije.

Pripremite se dobro kako bi na Astrofestu uz prateću dobru glazbu i zabavi postigli i najbolje fotografije.

SHARE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.