Konobare ili hvalimo ili se na njih žalimo. Usprkos, našem dobrom ili lošem raspoloženju, oni nas moraju uslužiti jer je to njihov posao. No, kako će biti njihov odnos s nama, to ipak oni odlučuju pa prema tim njihovim odlukama obilježavamo ih pozitivnom ili negativnom etiketom. 0

Jedan od najpoznatijih konobara Pule Ismet Muhić se već godinama bavi kako usluživanjem gostiju u raznim ambijentima tako i organizacijom raznih evenata po cijeloj Istri. Trenutno radi kao voditelj barova u Maistri u Vrsaru. Otkrili smo od Muhića kako je konobar prvenstveno psiholog, ali i prijatelj, zabavljač, ponekad kuhar i investitor.

KONOBAR KAO PSIHOLOG

– Biti konobar ne znači samo uzeti narudžbu, poslužiti piće i naplatiti račun. To nije samo to. Svi misle da je to lagan posao jer radiš s ljudima, a ljudi su najzahtjevnije vrste životinja. Ako nešto slučajno pogriješiš, odmah se naljute na tebe. Doslovno sa svakom osobom moraš biti psiholog.

Kod svakoga moraš znati predvidjeti što moraš napraviti. Moraš ju upoznati doslovno u jednom pogledu. Ako je osoba nasmiješena, ti moraš biti nasmiješen. Ako on ulazi iznerviran u lokal, opet ga ti s osmijehom možeš vratiti na neku normalnu temperaturu da ne bude više nervozan radi xy razloga. Ima tu i milijun slučajeva pri kojima ti moraš biti psiholog jer ti oni pričaju o svojim životnim problemima i ti se suočavaš s njima jer postaješ dio te priče. Ponekad, dok ih slušam, mislim si jeli je to zaista moguće. Ljubavni problemi je najčešća tema razgovora. Budu tu i vrlo teški problemi i sam se staviš u njihovu poziciju kako bi mogao realno reagirati na njihove upite. Zna biti teško, kad ih slušaš kad se žale radi velikih problema. U početku bilo mi je čudno što će mi jedna posve nepoznata osoba pričati o svojim problemima. Mislio sam si: “Što sam ja ovdje?”. S vremenom i iskustvom shvatio sam zašto.

Konobar je takva vrsta psihologa kojeg ti ne može nadomijestiti niti jedan školovani psiholog ili psihijatar i pomoći koliko ti može pomoći jedan pravi konobar. Pravih konobari znaju što treba čovjeku te popričati s njim na jedan normalan način.

KONOBAR KAO PRIJATELJ

– Na početku, kad prvi put dođe, gost je stranac za tebe. Nećeš odmah početi s prijateljskim odnosom, ipak je to klijent. S vremenom, ako taj gost češće dolazi, stvoriš neko prijateljstvo pa makar samo unutar tog nekog lokala. Neka prijateljstva se održe godinama radi jedne bizarne situacije.

NAPOJNICA

– Napojnica je na neki način zahvala za dobar posao. To naši manje ostavljaju nego stranci. Ako su svakodnevno na kavi, ponekad ti puste, ponekad ne. Kad radiš na nekim festivalima sa strancima, to je normalna stvar. Ako je račun 180 kuna, on će ti dati 200 kuna. Strance kad poslužiš, jednostavno ti se zahvale, pa čak se i ispričavaju jer su došli do tebe za vrijeme velike gužve, a uz to, te i nagrade.

KONOBAR KAO ZABAVLJAČ

– Moraš ih zabaviti jer ako dođeš u lokal gdje je atmosfera sterilna, gdje nemaš osmijeh i zafrkancije, okrenuti ćeš se i otići jer konobari ti koji stvaraju toplinu lokala. Može lokal biti najbolji na svijetu, imati najbolju kavu, najbolja pića i najbolje cijene, ali ako imaš konobare koji su sterilni, možeš odmah zatvoriti taj lokal. Sve je do osobe. Osoba stvara tvoje stalne klijente, prijateljstva s drugim osobama pa se i zbog te osobe ponekad i vraćaju turisti radi tople atmosfere koje je ta osoba stvorila. Nije stvar cijene. Platiti ćemo i najskuplju cijenu svega. Ako imaš konobare koji su ti topli, dragi i nasmijani uz dozu zezanja na šanku, stvara se ta publika.

KONOBAR U KUHINJI

– Konobar uz samo posluživanje, treba biti sposoban pripraviti tople i hladne napitke, ali i jelo ako se radi o restoranu. Ako ne znaš postići ono što ti je klijent naručio, može se dogoditi da izgubiš jednog mogućeg stalnog klijenta.

KONOBAR KAO INVESTITOR

– U Istri i Hrvatskoj, jelo ne čine samo čevapi, fuži i njoke. Mi moramo dati i nešto drugo. Ugostiteljstvo se razvija kao živa grana, svake godine ima nešto novo. Svaki ugostitelj mora biti investitor. Iako se danas rade teško investicije, one su nužne za daljnji napredak.

SHARE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)