Upravo ste dogovorili važan sastanak, no jeste li razmislili o svojim zubima? Znate da je osmijeh prva stvar koja padne u oko kada se nekome predstavite pa vrijedi malo promisliti o tome

Jesu li vaši zubi dovoljno bijeli, te što učiniti s njima kako bi što estetski bili što atraktivniji otkriti će nam stomatolog Haris Šabić.

UTJECAJ ESTETIKE NA PSIHOLOŠKO ZDRAVLJE

Ljudska je potreba da je zadovoljna sa svojim izgledom, i ono što proizlazi iz tog zadovoljstva je nešto puno bitnije, a to je psihološko i emocionalno zadovoljstvo zbog toga. Često sam se kroz svoju svakodnevnu praksu imao prilike uvjeriti kako i najmanji zahvat u estetskoj zoni usne šupljine može doprinijeti podizanju samopouzdanja kod mlađih, ali i starijih osoba. Stoga, ne treba podcijeniti utjecaj estetike na psihološko zdravlje osobe.

IZBJELJIVANJE ZUBIJU

– Jedan od najčešćih, danas i jako marketinški izreklamiranih zahvata u dentaloj medicini je izbjeljivanje zubi. Razloga može biti puno, a jedno od najčešćih su generalno nezadovoljstvo bojom svih zubiju ili slučajevi u kojima je samo jedan zub potamnio kao posljedica devitalizacije, postupak kojim se vadi živac iz zuba. Danas je to vrlo lako moguće korigirati bez ljuskica ili keramičkih krunica. Nekoliko je načina na koji to možemo napraviti, a na koji način se odlučujemo najviše ovisi o iskustvu i znanju stomatologa, ali i profilu pacijenta.

NAČINI IZBJELJIVANJA ZUBIJU

– Postoje dvije vrste izbjeljivanja s obzirom na materijal koji se koristi. Ono koje je mnogo češće, to je kemijsko izbjeljivanje pomoću različitih preparata, na bazi vodikovog peroksida i karbamid peroksida, ili mikroabrazivno koje se radi pomoću abraziva.

Izbjeljivanje se može vršiti u ordinaciji ili kod kuće. Kako bi shvatili koji ćemo način izabrati, moramo biti sigurni da imamo discipliniranog pacijenta koji će redovno kod kuće stavljati udlagu s pastom za izbjeljivanje. Ako to nije slučaj, onda je preporuka to raditi u ordinaciji pod nadzorom doktora dentalne medicine. Današnja literatura zagovara filozofiju izbjeljivanja kod kuće jer su istraživanja i iskustvo pokazali da su rezultati bolji i dugoročniji. Takva vrsta izbjeljivanja traje otprilike 6 do 8 tjedana, ovisno o indikaciji, gdje pacijent 8 ili 4 sata dnevno, ovisno o koncentraciji paste, nosi udlagu u koju prethodno stavi materijal za izbjeljivanje. Kroz to razdoblje pacijent mora jednom tjedno dolaziti na kontrolu da se vidi rezultat da ne bi došlo do “overbleachinga”, a oralna higijena kod kuće naravno mora biti dobra. Svakako je preporučljivo ne pušiti, izbjegavati crne napitke, kao što su Coca-Cola, crno vino, sokovi i kava te tamna jela sve dok traje proces izbjeljivanja. Kavu je moguće piti na slamku.

Moguće je da se na početku ove terapije javi preosjetljivost zuba, koja u pravilu traje par dana i nakon toga prođe. Ako je bol nepodnošljiva, savjetuje se dan ili dva ne nositi udlagu s preparatom za izbjeljivanje, nego u udlagu staviti jedan preparat imenom potasium nitrate koji će ublažiti simptome preosjetljivosti zuba.

U različitim literaturama naći ćete kako sam preparat za izbjeljivanje utječe na caklinu, pa ćete moći vidjeti da neki autori smatraju da uništava caklinu. Teoretski, to i nije netočno, jer je to kiselina koja nagriza caklinu i stvara mikropore na mikroskopskoj razini. Međutim, praksa je pokazala nešto sasvim drugo, da je to promjena koja je reverzibilna, i koju rješavamo pomoću preparata, paste s fluorom, a i sama slina u usnoj šupljini pomaže u remineralizaciji zubne cakline.

SHARE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.