Glavno lice plesnog studija Art Dance Tatjanu Samuele Ban upoznali smo dobro kroz jednostavne vježbe za modulaciju tijela koju nudimo na našem portalu. No, osim što je vrsna plesačica, trenerica i voditeljica plesnih programa, Tatjana je žena i majka. Zahtjevan posao joj ne daje mogućnost da bude klasična majka, ali, kako nam i sama govori, svaki slobodni trenutak provodi sa svojom djecom i mužem koji su joj velika podrška u poslu. Osim što se trudi oko svoje djece, Tatjana to čini i oko polaznika njenih tečajeva za plesače i rekreativce, kako vam to prenosimo u nastavku prema razgovoru kojeg smo vodili s dragom trenericom.

UZAJAMNI TRUD

– Danas, nakon puno godina postajem svjesna koliko je važan moj utjecaj na one koje učim tehniku plesa, koliko su važne uloga i odgovornost koje imam u tom procesu. Naravno da sam ponosna kad vidim rezultate svoga rada, pogotovo kad rezultat toga uzajamni trud. Kad kažem uzajamno referiram se na proces kad moj uloženi trud i volja plesača ili plesačica postanu uzajamni, te se postižu najbolji rezultati. To je za mene neka razmjena energije prema postizanju istog cilja. Volim vidjeti rezultate nakon napornog rada. Ne moraju tu uvijek biti neki plasmani u vidu prvih, drugih ili trećih mjesta jer je to stvarno relativno, ali volim vidjeti da sam ih nešto naučila, nešto što će im ostati cijeli život. To je moja životna misija. Imam sreće što su uz mene razumni suprug, djeca, baka, što mi obitelji pomaže jer da toga nema, sigurno ne bi uspjela postići sve ono šta sam postigla, i posvetiti se onome šta volim. Osim što mi je to posao, iznad svega mi je to ljubav, i od tuda je sve krenulo. Moj dan prođe u jednom dahu jer osim satova plesa koje vodim s grupama, u popodnevnim satima, tu je i cijela priprema oko toga. Moj rad se bazira na sve dobne skupine i tako se moram prilagoditi ovisno o godinama i iskustvu koje imaju u plesu. Osim toga imamo i rekreaciju kroz ples, polaznici su svi oni koji se rekreativno bave plesom. Moram priznati da su ponekad rekreativci više voljni i angažirani i da se trude postići što bolje rezultate.

MAMA ŠTO JURI POSVUDA

– Kako god moram reći da moja djeca nemaju „klasičnu“ mamu, ako je to dobro ili nije, vidjeti će se kasnije. Moja djeca su ujutro u školi, a popodne kad su oni kući, ja radim. Vidimo se ujutro pola sata prije škole i popodne nekih pola sata, sat, prije nego ja odem na posao. Trudim se maksimalno da svoje slobodno vrijeme, ono malo što ga imam, provedem s njima. Oni su već naučeni na moj tempo. Ja sam jedna od onih mama što juri posvuda i gleda pohvatati sve konce, njihove školske obaveze, treninge, izlete, i ostale potrebe.

OSJEĆATI SE DOBRO

– Jako mi je bitna odgovornost u društvu i da se stvari naprave kako treba a ne površno. Kad vidim da sam to postigla kod mojih učenika i učenica, onda sam sretna. Tako mi je i u životu, najvažnije mi je osjećati se dobro u onome šta radim, da su svi sretni oko mene, i ono šta mi je bitno je da uvijek imam neki cilj kojim težim, da ostavim neki trag iza sebe. Ne bih mogla živjeti iz dana u dan, bez cilja, moram uvijek biti aktivna. Ne razumijem ljude koji nemaju neki cilj, neke nove interese, zadovoljni su sa onim šta imaju, i tu staje sve. Mene puno toga zanima, uvijek volim znati i učiti nove stvari. Život je učenje.

OGLEDALO U DVORANI

– Ogledalo u dvorani je više puta više na štetu nego na korist. Kad se uvježbavaju koreografije ili uče neki novi pokreti, onda je dobro ga imati jer su tada plesači usmjereni više na vizualno nego na unutarnji dio sebe, a poanta je da se osjeti a ne da se vidi. Djeca vole imati ogledalo jer im je zabavno gledati se, ali onda su više usmjereni na izgled nego na što gaje unutar sebe, a to nije dobro. Na nastupima nema ogledala, prema tome poželjno je vježbati bez njih. Ogledalo zna biti ponekad i praktično da vidim što rade oni iza mene, ali u biti za sam osjećaj koji moraš imat da izvedeš neki pokret ili vježbu, ogledalo ti ne treba. U ogledalu plesači mogu vidjet kako izgleda koreografija dok plešu i to je uredu, ali bolje je nakon te prve faze gledanja prijeći na vježbanje bez ogledala jer se onda bolje povezuju s grupom i sa samim sobom.

SHARE