Novinarstvom se danas puno njih bavi i često se nalazimo kao publika u natjecanju medija čija će vijest biti prva, posebice kada je u pitanju medij koji se bavi svakodnevicom.

U jednom od danas najjačih news portala Istre poznati kao Istarski.hr, može se primijetiti rad i iskustvo Eleonore Vlačić, za koju možemo reći da je vrlo uspješna u onome što radi.

U par kratkih pitanja, Eleonora dala nam je puni prikaz svog poslovnog iskustva, onoga što ona smatra bitnim kod svakodnevnog izvještavanja, što znači biti žena u poslovnom svijetu te kako ostvariti uspješnost medija u poslovanju.

POČECI U NOVINARSTVU

– S novinarstvom sam započela kao jako mlada djevojka. Bila sam poslovna tajnica direktora ondašnjeg Hotelskog poduzeća Rabac, danas u sklopu Valamar Rivijere i s obzirom da sam voljela pisati objavljivali su mi članke u glasilu poduzeća. Kada je glavna urednica iznenada otišla iz poduzeća privremeno sam raspoređena na njeno radno mjesto, a nakon godinu dana imenovana sam urednicom lista Rabac. Od tada sam stalno u tom poslu, dakle cijeli svoj radni vijek. Tvorničke novine napustila sam 1994. godine kada je moj poslovni partner Nenad Čakić pokrenuo privatnu novinu Naši foji, koja je pokrivala područje Labinštine. Odonda, zajedno radimo i širimo se u tom poslu. Sredinom 90-ih godina izdavali smo tjednik Istarski glas. Danas smo vlasnici tri medija: novine Labinština info, portala Labinstina info i portala Istarski.hr. Do 1994. godine, osim uređivanja lista Rabac, pisala sam za Glas Istre i Večernji list, a od 2002. do 2005. za tjednik Globus.

BIT KOD SVAKODNEVNOG IZVJEŠTAVANJA

– U vrijeme interneta i društvenih mreža najvažnije je biti brz i zanimljiv. U šumi informacija koje kruže internetom, novinari a naročito urednici, moraju imati nos za zanimljivu vijest. Prošla su vremena kada je Istra imala dva-tri medija pa su čitateljima, slušateljima i gledateljima bile zanimljive i obične protokolarne informacije. U marketingu se to zove purple cow, što znači da među desetinama jednoličnih, isto obojanih „krava“, vašu će „kravu“ ljudi primijetiti jedino ako je ljubičaste boje. To pravilo marketinški stručnjaci upotrebljavaju za reklamne kampanje, ali isto vrijedi i za novinarske članke.

KVALITETNO NOVINARSTVO

– Kod kvalitetnog novinarstva bitno je biti zanimljiv i točan, a istovremeno uvijek provokativan, ponekad čak i pomalo sarkastičan, s obaveznom dozom humora.


ŽENA U POSLOVNOM SVIJETU

– Osobno nikada nisam naišla na neku prepreku radi toga, čak štoviše, neke sam stvari lakše riješila upravo zato što sam žena. Nikada nisam bila manje plaćena od svojih muških kolega i nikada nisam bila podcjenjivana u odnosu na muške kolege. Ali možda sam ja ipak konzervativna u odnosu na neka današnja razmišljanja jer ja i dalje volim kada mi muškarci tankaju gorivo i kada se poslovi dijele na muške i ženske. I ne smatram da je seksizam kada mi neki muškarac uputi kompliment. Volim što sam žena i volim isticati svoju ženstvenost.

USPJEŠNOST MEDIJA U POSLOVANJU

Suvlasnica sam triju medija i sva tri su uspješna. U današnje vrijeme, kada je većina medija u krizi, najveći uspjeh je da redovno isplaćujemo plaće te obveze prema državi i dobavljačima. Imamo sedam stalno zaposlenih i još toliko honoraraca i sve svoje obaveze prema svima izvršavamo točno na dan. No, ono što je važnije od toga, a s time se može pohvaliti malo koji medij u Istri a vjerojatno i u Hrvatskoj, ne ovisimo o raznim ugovorima i poslovnim odnosima s istarskim gradovima, općinama, gradskim poduzećima i drugim institucijama pod kontrolom lokalne vlasti. Gotovo 90 posto svojih prihoda ostvarujemo na slobodnom tržištu, od prodaje Google oglasa, banera, komercijalnih oglasa u novini, i prodaje novina. I u toj mjeri smo nezavisniji od većine drugih medija u Istri. To je ono što smatram našim najvećim uspjehom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *