Kraj ljeta, game over, finili su ti bali, golotinja, plaža preselila se u grad, a kako je počela školska godina, mlade nadobudne srednjoškolke, koje se još nisu ohladile od ljeta, šetaju u topićima i minićma po gradu, i to je zaista lijep prizor. Prisjetile su me tako na sve ove modne trendove i anti trendove kojih sam se nagledao ovog ljeta.

Sukob ukusa i neukusa mogao se vidjeti na svakom koraku, u svakom beach baru, na svakoj plaži u svakoj diskoteci, nije ni dvoboj, već troboj.

Fashionistice i fashionisti, ljudi, žene ili muškarci koji misle da kuže modu i trendove, većinom snobovi i sponzoruše koje rade sve što je kao “IN”, a da sami nemaju svoj ukus i izbor. Kad ih vidim sve natrackane bezveze, bitno samo da imaju na sebi šminke, ništa od kvalitete. Po tome mi je sve jasno, tko je i kako razmišlja, općenito joj se i život svodi na to, može se reći i seksualni, samo “uzmi sve što se nudi”, tko , što, zašto, nije bitno. Bitno je skupljati metražu alatke pa još ako se i to sponzorira zašto ne, još bolje. To su modne frikuše, obično polugole, ili u kričavim krpicama, da budu primijećene. Eh to da budu primijećene, to, to je njihovo je glavno obilježje, da se vidi da je došla, da svjetli odjeća, ako može i da zveckaju đinđuve, naučnice, lančiči, i ostala bižuterija, sve neka zvoni i zvecka, pa ako netko i ne gleda, da se vidi da je došla ili ušla u prostoriju, a tu je i plan C, a to su litre parfema na sebi, pa da i onaj zadubljeni u novine omiljenog kafića skuži da je ušla, ona, prava koka, trendseterica, jetseterica ili neka druga seterica, ovisno po potrebi.

Gledam sad modu, u modi su bijele ženske majice T shirt, na suknje, na traperice, ali kakve, sve iste, natpis uvijek iste marke i to je to. Pa jeli ima neka druga marka na kugli zemaljskoj, jeli se može oprati ta majica, a ne da se nosi par dana zaredom, u svim prigodama? A da probate bez grudnjaka? Možda je to poanta ove modne crte ovog ljeta.

Pun mi je kufer tih plagijatorica bez stila i ideje, copy – paste barbika. Nove traperice bi pokidala samo da bude u trendu, naravno, jer ih nije ni ona kupila. Ponekad mi dođe da iako sam muško uzmem konac i iglu i zamolim koju da prišijem te rupe na hlačama. A da ne govorim o kremama i tretmanima, raznim dijetetskim napitcima, tabletama, pripravcima, dajte joj sve što je “IN”, a o porocima bolje da ni ne govorim, tu su na vrhu gluposti.

Najviše mi bude žao tih njihovih tipova, koji sponzoriraju sve to. Mislim si: “Uh, koliko moraš biti jadan da te mlitava ženska oblači i diktira ti, tetovaže, one uske tri kvarta hlače koje nekima nikako ne stoje nikako jer su građeni kao Yeti.”. Ima par “frajera” po gradu od kojih mi stvarno mi pozli kad ih vidim, posebice kad uvedu novu promjenu koje njihove šefice diktiraju. Ti su nekad brijali glavu na ćelavo, a sad se češljaju na stranu, imaju bananu od kose na sred glave i puštaju bradu kao da su Robinzoni. Ne to nije smiješno, to je već razina u kojoj se meni zaplače radi njih. Najradije bi im zaderao: “Ljudi moji, imate li vi oči? Jel’ vidite što su te jadnice napravile od vas?”. I da ne zaboravim šlape, kenkave gumene socijalne japanke od 4mm jeftine gume ili šlape što ih je nosio moj nono u mladim danima. To je užas! Noge smrde u toj gumi! Nokti na nogama su naravno katastrofa, pediker nikad im nije bio ni blizu, ali oni šetaju gradom, ulaze u butige, to su šminkeri tih jadnica koje kaskaju pored njih u nekim štiklama – platformama, kao ranjene žirafe, sva nalickana ultima bižuterija, a ovaj Robinzon zalizanko u šlapama vuče svoje crne tabane i kanđe. Pa je li to moguće? U 2017. da je netko takav seljak? Takav šund, takav kliše da su svi isti i muškarci i žene, sve identičan stil. Katastrofa.

Dok opet ima i druga strana, onih koji su otišli u ekstrem koji za neki mir u kući jer mu je kupila majicu na prugice s džepićem ispred isto ne mogu reći “Sorry draga, to mi se ne sviđa.” pa nose tu staračku robu, da ne spominjem akcije u šoping centrovima i slične linije manjeg otpora. Ne bi htio da se misli da svi trebaju nositi ultra skupe marke, jer nemaju svi novaca, ali barem danas se za pristojne novce može se kupiti lijepa i stilska odjeća.

Ima ljudi pogotovo žena koje će zadnje kune dati za odjeću ili cipele, a to što nema za jesti, to nitko ne vidi. Tko te pita šta si jela, bitno da si na špici bomba. To je ulog u budućnost jer uvijek može neki sponzorić baciti oko, možda se napali, malo zasviram frulu i eto novih čizmi i skupih poklona koliko hoćeš.

Teško je danas vidjeti modno i trendovski normalne ljude, parove pogotovo. U pravilu su to stariji ljudi, jer mladi su danas previše trendovski nastrojeni. Kad je jedna od njih napravila neku kombinaciju, da je išla i naručila haljinu kod nekih naših dizajnera, došla sa željom, hoću tako i tako? Možda i da, ali bolje su jadnice s logom neke poznate marke u veličini kuhinjske pločice.

Svaka žena trebala bi cijeniti muškarca koji se zna obući, jer taj ima svoj stav, a danas je takvih malo, ljudi bez stava, trendseteri poplavili su ovaj svijet. Muškarac sa stavom i urednošću može puno reći o sebi, isto tako i žena.

Casual odjeven muškarac u trapericama, tenisicama i uskoj majici na dobrom tijelu puno je ljepša slika nego neki masni njonjo u štracama ultima moda koja mu ne stoji nikako. Onako usput, poznajete li kojeg muškarca da zna ispeglati košulju, ha?

Isto tako i žene, radije bi da mi dođe na spoju casual kombinaciji i da to izgleda ukusno, nego da se obuče kao neka cajkuša, pa da se ne može ni prošetati.

Fashionisti – off, opustite se i pitajte onoga tko se kuži.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *